Нови Технологии

Свръхтънка камера може да избави смартфоните от стърчащия обектив

Computer World

Инженери от германския Фраунхоферов институт е разработил камера модул за мобилни устройства, който може а се побере в тънък смартфон, без стърчащи елементи по корпуса и без компромис при качеството на снимките. На задния панел на много устройства камерите стърчат поради фокусното разстояние на лещите, както и цялостната сглобка на компонента.

Немците обаче предлагат друг подход – тяхната разработка е оборудвана с четири сензора, завъртени на 90 градуса, така че да сочат настрани. Малки огледала пък насочват светлината, идваща отпред или отзад на устройството.

По думите на Жак Дюпари, старши научен сътрудник в лабораторията по микрооптически системи към института, базовата концепция е била само с една система сензор-огледало. Тя обаче не се е справяла със снимки от близко разстояние и затова е била добавена втора. Това довело до нов проблем – видими дефекти при „съшиването“ на двете изображения. За да го решат инженерите са добавили още една двойка огледала и сензори, така че процесорът на смартфона да може да елиминира грешките.

Инженерите предлагат устройствата да не разполагат с отделни предни или задни камери, а превключването между двата режима да става със завъртане на огледалата на модула. По думите на Дюпари получаваните от модула изображения са съпоставими като качество с тези от съвременните смартфони.


Свръхтънка камера може да избави смартфоните от стърчащия обектив

© Computer World, Computerworld.bg

Концептуалният модел е с дебалина едва 3,5 мм – два пъти по-малко от съвременните подобни устройства. Резолюцията му пък е 20 мегапиксела и предлага автоматичен фокус и оптична стабилизация.

Според Дюпари концепцията работи добре, но най-големият проблем, който срещат инженерите, е в убеждаването на производителите на смартфони да възприемат подобна радикална промяна, спрямо сега използваните системи.

Разработката идва с допълнително предимство. Когато модулът е прибран в корпуса на устройството той физически не може да снима. Междувременно някои потребители се притесняват, че зловреден код може тайно да активира камерата на техния смартфон и да нима без тяхното знание.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X