Нови Технологии

Квантовите компютри са тук, търсят се приложения

Computer World

След десетилетия на разработка първите квантови компютри най-сетне са тук. Въпросът сега е: Какво да правим с тях?

IBM и D-Wave се опитват да започнат да печелят от своите скъпи продукти, комерсиализирайки услуги. И двете компании са съгласни, че квантовите компютри са различни от традиционните си събратя и не могат да бъдат използвани за всичко.

Вместо това тези машини се очаква да намерят приложение там, където сегашните не се справят, като откриването на нови лекарства и изграждането на молекулярни структури. Днешните компютри са добри в намирането на отговори чрез анализиране на информация от набори данни. Квантовите пък могат да дават разширени отговори, изчислявайки и предполагайки наличие на други набори от данни.

Те биха могли да бъдат значително по-бързи и в перспектива евентуално да изместят сегашните компютри и сървъри. Според някои тези машини представляват начин за продължаване развитието на изчислителната техника, тъй като сегашните системи наближават своите физически и структурни лимити.

Прогресът е бавен, но изследователите намират приложения за квантови компютри като D-Wave 2000Q, който разполага с 2000 кюбита, и решението на IBM с 5 кюбита. Двете са базирани на различни технологии, като втората е по-сложна и напреднала от гледна точка на технологията. Системата на D-Wave за т.нар. quantum annealing (математически метод за намиране на екстремуми на функции сред няколко възможни решения) предоставя по-бърз и практичен начин за въвеждане на технологията, предлагайки значително по-висока скорост от съвременните компютри.

Google, NASA и др. организации инсталират D-Wave 2000Q в Изследователския център Еймс на космическата агенция, с цел решението да бъде използвано за изкуствен интелект и машинно обучение. Квантовият компютър трябва да послужи за „оптимизация“, благодарение на възможностите си да намира най-добрите решения на проблеми сред множество възможности. NASA вече е използвала машината на D-Wave за роботизирани мисии в космоса, а Google – за търсене, етикетиране на изображения и гласово разпознаване.

На 13 март автопроизводителят Volkswagen съобщи, че ще използва системата на компанията за моделиране на трафика в Пекин. Създаден е алгоритъм за оптимизиране на придвижването на таксита в града, който да спестява време на пътниците. За проучването са използвани данни от 10 хил. автомобила в китайската столица и помага за осъзнаването на потенциала на квантовите компютри. Софтуерната програма, използвана от Volkswagen, ще бъде показана на изложението CeBIT в Хановер, Германия, следващата седмица.

От D-Wave се надяват да предоставят достъп до своя квантов компютър чрез облака, както правят от IBM със своята програма, наречена Q. Тя бе обявена в началото на март и в рамките ѝ компанията възнамерява да изгради 50-кюбитова система през следващите години, чиито ресурси да са достъпни под формата на услуга.

Квантовият компютър на IBM е насочен към специфични научни приложения, като материалознание и квантова динамика, и е обвързан с използването на класически алгоритми. Например той използва т.нар. Алгоритъм на Гроувър за търсене в неструктурирани масиви. Машината се справя с тази задача много по-бързо от съвременната класическа техника.

Също така компанията се надява нейните услуги да се използват и в области като финансите и икономическото моделиране. IBM предлага безплатна услуга, наречена Quantum Experience, благодарение на която учени могат да изпробват възможностите на 5-кюбитовия компютър.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X