Нови Технологии

Intel препуска към автономните коли, купува Mobileye за $15 млрд.

Computer World

Intel Corporation превключи на по-висока предавка усилията да си осигури място на пазара на самоуправляващи се превозни средства, сключвайки сделка за 15,3 млрд. долара, за да придобие разработчика на технологии за машинно зрение и избягване на сблъсъци Mobileye. Чрез нея компанията получава разработки в областта на машинното обучение, анализа на данни, както и локализацията и картирането предназначени за подпомагане на водача и за автономно управление на МПС.

Израелската компания Mobileye разработва пълен софтуерен пакет, както и специален процесор, предназначени за автономни автомобили. Според анализатори придобиването ѝ е най-едрата ИТ сделка в страната. Очаква се тя да бъде приключена за около девет месеца.

В резултат ще бъде формирана глобална технологична организация, състояща се от Mobileye и поделението Automated Driving Group на Intel. Неин ръководител ще е Амнон Шашуа, съосновател, член на борда и технически директор на израелската компания.

Технологиите на Mobileye ще бъдат обединени с технологии като процесорите Xeon, FPGA (програмируема логическа матрица), 3D Xpoint паметта и 5G модемите на Intel, посочи по повод сделката нейният главен изпълнителен директор Браян Крзанич. Компанията вижда бъдеще за своите продукти в автомобилната сфера, но досега не разполагаше с енергийно-ефективен чип и необходимия софтуер, които да формират „мозъка“ на автономното превозно средство.

Mobileye попълва тази празнина и сега предизвикателство за нея ще е да комбинира собствените си разработки с предложенията на компанията-майка. Intel вече предлага автомобилни компютри с марката Go. Те представляват адаптивни програмируеми логически матрици. Не е изключено на Mobileye да се наложи да промени дизайна на хардуера си.

Mobileye разработва нова платформа за подпомагане на водача, както и чип, наречен EyeQ5. Той разполага с MIPS процесори и се очаква с него да бъдат оборудвани превозни средства през 2020 г.

Автомобилите все повече се превръщат в центрове за данни на колела, споделят още от Intel. От там предвиждат след 3-4 г. самоуправляващите се коли да генерират по 4000 GB информация на ден. Очакванията са автомобилните системи, данни и услуги да генерират около 70 млрд. долара в края на следващото десетилетие.

С „изстиването“ на пазара на персонални компютри Intel се преориентира в посока автомобилния сегмент. Компанията вече обяви, че възнамерява да работи с BMW Group и Mobileye върху близо 40 автономни коли, които трябва да се появят по пътищата в Европа и САЩ през втората половина на 2017 г. Тя вече придоби редица фирми, разработващи такива технологии, а миналата година оповести намерението си да инвестира 250 млн. долара в сферата през 2017 г. и 2018 г.

Обединената организация на Intel и Mobileye ще продължи да работи върху настоящите проекти на двете компании и да изгражда взаимоотношения с производителите на автомобили, както и доставчиците на софтуер и хардуер в сегмента.

Също така на Intel може да се наложи да поработи върху отношенията си с един бивш клиент на Mobileye – Tesla. Последната обвини израелския разработчик за серия от инциденти със свои електромобили. Mobileye отрече обвиненията и след словесна война Tesla обяви, че ще разработи собствена софтуерна платформа за подпомагане на водача.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X