Нови Технологии

От литево-йонни към твърдотелни батерии

Computer World

Един от създателите на литиево-йонните батерии, които днес се използват в преносими компютри, смартфони, таблети и всякаква друга джобна техника, анонсира следващото поколение акумулаторни технологии – твърдотелните. По негови думи то се отличава с по-висока безопасност и три пъти превъзхожда съвременните батерии по запас на енергия.

Джон Гуденаф, който преди време предложи използване на литиево-кобалтов оксид като материал за катода в съвременните литиево-йонни батерии, съвместно с колегата му Мария-Елена Брага са разработили нов тип акумулатор. В него ролята на електролит се използва твърдо стъкло. (Редно е да се отбележи, че това не е първата твърдотелна батерия в световен мащаб – миналата година изследователи от Samsung и Масачузетския технологичен институт предложиха свой вариант.)

По думите на изследователите твърдотелните батерии позволяват решаване на няколко проблема на съвременните им събратя, включително безопасността. Споменатата Samsung например бе принудена да изтегли от пазара всички продадени смартфони Galaxy Note7 заради опасност от възпламеняване. Като виновни бяха посочени независими доставчици на акумулатори. В случаите с Note7, както и при други подобни инциденти, до запалване се стига поради късо сеъединение, довеждащо до прегряване, а в някои случаи и до взрив на батерията.

Една от причините за това е формирането метални „израстъци“, т.нар. дендрити, по време на циклите на заряд-разряд. Те пронизват електролита, разделящ катода и анода, като при достигане на положителния електрод следва късо съединение. (В случая с батериите в Note7 на Samsung обаче причината бе не формирането на дендрити, а друг производствен дефект.) Гуденаф и Брага твърдят, че стъкленият електролит не позволява появата на подобни образувания.

Тестовете са показали, че твърдотелните батерии превъзхождат тройно литиево-йонните елементи по запас на енергия. Т.е. при равен обем новата технология би трябвало да осигури тройно по-голям капацитет. Според изследователите новите акумулатори са с ниско съпротивление и издържат до 1200 цикъла на презареждане. Също така те могат да работят при температури до -20°C.

Засега без отговор е въпросът касаещ промяната на капацитета на батерията в процеса на нейната експлоатация. Според анализаторите от Cadex при съвременните литиево-йонни клетки той спада до 73% след около 250 цикъла на презареждане.

Гуденаф и Брага са уверени, че стъкленият електролит, в който присъства натрий, е по екологично чист от този в съвременните литиеви батерии. Освен това при него електродите може да бъдат направени от метали от алкалната група (литий, натрий, калий, рубидий, цезий), което опростява производството.

Защо новите батерии са толкова важни? Очаква се, че замяната на сегашните литиево-йонни клетки с твърдотелни ще засегне на практика всички устройства, използващи акумулатори. Потребителите, разбира се, ценят безопасността, но и надали биха приели намаляване на автономния живот на електронните продукти. На пръв поглед изглежда сякаш Гуденаф и Брага, както и техният екип, са успели да решат този проблем.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X