Нови Технологии

Изчисленията мигрират към периферията на мрежите заради IoT и 5G

Computer World

1,5 GB ще е средният дневен трафик на обикновения потребител на интернет през 2020 г., а световният трафик на видео ще достигне 1 PB на ден, предвижда Intel. Голяма част от данните ще бъдат генерирани от автономни автомобили, мобилни устройства, както и „неща“ от Интернет на нещата.

Днес все повече информация се събира и се изпраща за обработка в огромни центрове за данни. Тези анализи спомагат за подобряването на технологиите за разпознаване на глас и изображения. Също така те превръщат в реалност самоуправляващите се превозно средства.

Разработваните супербързи мрежи за пренос на данни като 5G обещават възможност за захранване на центровете за данни дори с още повече информация. Междувременно самите сървъри търпят промени, така че да справят с нарастващия товар. Освен баналното увеличаване на изчислителната мощ това включва и подобряване на комуникационните технологии (като Gen-Z, оптични и др.) с цел намаляване на латентността.

 

На Световния мобилен конгрес (MWC 2017) миналата седмица т.нар. edge processing бе голяма тема при доставчиците на инфраструктурни решения. Обработката на данни на „по периферията“ включва извършване на определени базови действия със събираната информация на място. Това позволява по-бързи мобилни услуги и по-малко натоварване на сървърите.

Периферните изчисления могат също така да отсяват информацията, изпращайки за обработка само наистина полезната такава. Темата е зараждаща се и по отношение на виртуализацията – данните могат да бъдат разпределяни на малки пакети и насочвани към правилните сървъри за обработка.

Много компании на изложението показаха продукти и споделиха идеи в тази насока. Повечето доставчици имат сходни цели – по-добър контрол на потоците от информация и по-добро разбиране на данните. Работата в тази насока е особено важна в светлината на Интернет на нещата.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) показа своето последно поколение сървъри, предназначено за IoT, наречено Edgeline. Както личи от името, идеята е тези машини да бъдат разполагани по периферията, където да се случва предварителна обработка, преди информацията да бъде изпратена към ядрото. Тези сървъри могат да виртуализират пакети от данни с цел по-добро оползотворяване на ресурсите.

Например Edgeline могат да обработват мобилни задачи като реагиране на постове във Facebook и обработка на заявки за търсене. При нужда от повече изчислителна мощ, като разпознаване на изображения, процесите се поемат от централизиран дейтацентър.


Изчисленията мигрират към периферията на мрежите заради IoT и 5G

© Computer World, Computerworld.bg

Наблизо Dell показа своите сървъри Edge Gateway 3000, също предназначени за IoT приложения. Тези продукти могат да анализират данни на мястото на тяхното събиране и да ги препращат към ядрото. Базирани са на последно поколение Atom чипове на Intel, които разполагат с до 16 ядра.

Моделът 3001 е насочен към сфери като индустриалната автоматизация и енергетиката. 3002 е предназначен приложения свързани с транспорта и логистиката и може да бъде монтиран в по-големи превозни средства като камиони. 3003 пък е разработен за нужди като стрийминг на видео, търговия и др.

Ubuntu демонстрира няколко Open Compute Project рутера, оборудвани с възможности за базова обработка на данни. Тези машини на практика представляват малки сървъри и позволяват намаляване на натоварването на големите си събратя. Те са оборудвани със софтуера Ubuntu Snappy Core, който може да се използва за широк кръг от задачи. Повече информация за проекта се очаква на Open Compute Project Summit (8-9 март).

Друга интересна демонстрация на щанда на Ubuntu на MWC 2017 бе на ARM-базиран сървър, извършващ предварителна обработка на данни от 5G мрежи. Чиповете в него бяха Cavium ThunderX2. Те вече намират приложение в мрежово оборудване.

Мощни процесори не са необходими при периферна обработка, но използвания за тази цел хардуер трябва да може да сравнява големи обеми от информация.

Периферната обработка е важна тема и за автономните превозни средства. Визията по отношение на тези машини е супербързи сървъри да разпознават изображения от камерите и да чертаят карти на маршрута. Очевидно е обаче, че свързаността не трябва да се приема за гарантирана, т.е. автомобилът трябва да може да взима решения и когато е извън обхват.

Intel и Qualcomm доставят продукти за автомобили, разчетени именно за такива сценарии. Първата от двете предлага FPGA (програмируема логическа матрица) за автомобили, а втората – разчита на DSP (процесор за обработка на сигнали).

Периферните изчисления се превръщат в приоритет и за телекомите, които търсят начини да добавят гъвкавост в своите услуги. Южнокорейският SK Telekom например изпробва разпределение на изчислителните ресурси за виртуализиране на мрежата си.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X