Нови Технологии

Intel показа умни градове в непрестанна комуникация

Владимир Владков

Intel показа бъдещето на умните градове на Световния мобилен конгрес в Барселона, като то означава винаги нащрек, непрекъснато общуващ жив организъм. Това изглежда малко плашещо, но очевидните ползи за много повече – подобрен уличен трафик, по-добра информация, може би и по-бърза реакция на екипите за спешна помощ. Поне това показват част от демонстрациите на компанията.

Традиционна улична лампа разполага с пръстен от камери, разположени под осветителните тела. Данните от камерите могат да бъдат използвани от властите, които да вземат информирани решения за пътния трафик. А монтираните по-надолу хотспот системи може да са част от Wi-Fi проект, обхващащ целия град.

Цялата тази сложна структура не е по-висока от стандартното улично осветление, но заема много по-повече „въздушно“ пространство. Тя обаче подобрява значително видеонаблюднието. Камерите могат да изпращат данните до общинските власти, а те, от своя страна, да общуват с гражданите чрез два дисплея, разположени така, че да се виждат от разстояние. Дисплеите могат и да показват реклами. В долната част на структурата трети дисплей би изпълнявал ролята на информационен киоск или линия за връзка с местната власт.

Добрите комуникации са много важни при спешни случаи. При трета демонстрация Intel показа как няколко от нейните експериментални дронове могат да „пренасят“ клетки от мобилна мрежа при големи бедствие (често в отдалечени райони), осигурявайки по-добро покритие на мобилните услуги. Същата свързаност може да позволи на дрона да направи снимки на бедствието и да ги прати директно до първите отзовали се екипи за спешна помощ, така че те да планират спасителните си дейности.

От тези демонстрации е ясно, че за умните градове ще е нужда интелигентна инфраструктура и повсеместна високоскоростна свързаност. Градските управи са прочути с бавната си адаптация с изключение няколко пионери в областта, така че е интересно да се види кои ще заложат на подобни решения.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X