Нови Технологии

Visa и IBM ще превръщат свързани „неща“ в POS терминали

Computer World

Сътрудничество за пренасяне на точката за продажба навсякъде обявиха IBM и Visa. Според двете организации благодарение на него ще бъдат реализирани възможности за бизнеса да бързо да въвежда сигурни разплащания през всяко устройство, свързано с Интернет не нещата (IoT). Партньорството обединява Watson, когнитивната платформата на IBM, с разплащателните услуги на Visa, които се използват от над 3 млрд. потребители в цял свят. Бизнесът ще може да достига милиарди свързани устройства, сензори и системи по света, както и да извлича практически важна информация.

Компаниите ще могат да въведждат търговски функционалности в свои продукти с помощта на услугата Visa Token – технология, която замества чувствителните данни върху картите за разплащане с уникален дигитален идентификатор чрез платформата Watson IoT на IBM. Двете организации очакват през 2020 г. да поддържат разплащания на повечето от всички 20 млрд. свързани устройства, които се предвижда да се използват в световната икономика по това време.

Един от примери, които дават Visa и IBM е от областта на автомобилите. Според експерти до 2021 г. ще има 380 млн. свързани коли. Свързаното с платформата Watson IoT превозно средство ще известява шофьора, когато се нуждае от нов технически преглед, подмяна на компонент и т.н. част. Разполагайки с тази информация, човек ще може да поръча новите части само с натискането на един бутон или да насрочи преглед в предпочитан сервиз. Също така той ще може да плаща за зареденото гориво чрез пряко взаимодействие между колата и колонката за зареждане.

Подобна е ситуацията и при фитнес облеклото. Всеки, който обича да тича и разполага с безжичен чип, ще може да получава дигитално известие, когато дойде време да подмени обувките си, както и препоръка за модел и за най-добра.

„Интернет на нещата буквално променя света около нас – като позволява на бизнеса да осъществи до неотдавна немислими нива на ефективност или пък като гарантира, че пералнята винаги ще разполага с перилен препарат. Зад тази трансформация стоят компании като Visa и технологии като платформата Watson IoT на IBM – сподели Хариет Грийн, генерален мениджър, IBM Watson IoT. – Комбинацията между водещата в индустрията технология на IBM за IoT и разплащателните услуги на Visa бележи поредния важен момент в търговията, като дава възможност за опростени и удобни разплащания през всеки свързан предмет.“

„IoT не само създава един по-свързан свят, но и променя начина, по който живеем, пазаруваме и плащаме, като премества данните и точката на продажба навсякъде, където пожелае потребителят. Със силните когнитивни технологии на Watson и лидерските позиции на IBM в сферата на IoT и сигурността, те са идеалният партньор за нас в гарантирането на сигурни разплащания „практически навсякъде“ в контекста на IoT“, сподели Джим Маккарти, вицепрезидент „Иновации и стратегически партньорства“ във Visa.

Като част от сътрудничеството си, двете компании ще работят и върху сигурността на личните данни на потребителите чрез услугата токенизация от Visa. Токенизацията заменя личната информация на всеки клиент, която може да бъде намерена върху картите за разплащане (като 16-цифрения код, датата на валидност и кода за сигурност), с уникален дигитален идентификатор, който може да се използва при разплащания, без да се разкриват реалните данни на потребителя. Услугата токенизация e част от партньорската програма на компанията Visa Ready и е достъпна чрез мрежа от специални доставчици на токени (TSPs). Програмата Visa Ready сертифицира ново поколение разплащания с цел да гарантира, че те отговарят на стандартите за сигурност и другите спецификации на Visa и да осигури спокойното и сигурно въвеждане на новия вид разплащания по света.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X