Нови Технологии

Компютърът ви се повреди? Причината може да са космическите лъчи

Владимир Владков

Когато компютърът ви се повреди или телефонът ви блокира, не бързайте да обвинявате производителя. Космически лъчи може да са истинският ви враг, или по-точно заредените с електричество частици, които те генерират.

 

Въпреки че не са опасни за живите организми, малък брой от тези частици имат достатъчно енергия, за да попречат на работата на микроелектронни вериги в нашите устройства. Нарича се single-event upset – SEU, т.е. промяна на състоянието, причинено от една йонизираща частица (йон, електрон, фотон ...), при което се поврежда чувствителен възел в микроелектрониката (микропроцесор, памет или транзистори).

По време на процеса SEU частиците променят отделен бит в данните, съхранявани в паметта на чипа. Последиците могат да бъдат тривиални като промяна на един пиксел в дадена снимка, но и доста по-сериозни, като сваляне на пътнически самолет.

Явлението SEU бе посочено като „виновник“ за грешките при електронното гласуване в белгийската община Скaрбек през 2003 г. Малка промяна в машината за е-гласуване добави 4096 допълнителни гласа за единия кандидат. Проблемът бе забелязан само защото машината даде на кандидата повече гласове от възможния максимум.

„Това бе наистина голям проблем, но остана почти невидим за обществеността, каза Барат Бува. Бува е член на групата за проучвания на радиационните ефекти в Университета Вандербилт, създадена през 1987 г. с цел проучване на ефектите от радиацията върху електронните системи. Групата се е фокусирала първоначално върху военните и космическите приложения, но от 2001 г. е разширила проучванията си и върху битовата електроника.

Бува, който е професор по електроинженерство във Вандербилт, направи презентация за SEU на годишната среща в Бостън на Американската асоциация за популяризация на науката .

Въпреки няколко сериозни примери, ефектът SEU все още се среща твърде рядко. Но тъй като броят на транзисторите в по-новите системи расте, рискът от повреда тип SEU на ниво цяло устройство също се увеличава

Производителите на полупроводникови изделия също са наясно с проблема и разработват методи за намаляване на въздействието на космическите лъчи. През 2008 г. например инженери на Fujitsu се изкачиха на хавайски вулкан, за да разберат по-добре как космическите лъчи причиняват грешки в компютрите.

Един от начините за намаляване вероятността от SEU е да се проектират процесори по тройки. Този подход е използван от НАСА за компютрите в нейните космически кораби. .

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X