Нови Технологии

Amazon Echo и Google Home ще заменят домашния ви телефон

Владимир Владков

Умните говорители Amazon Echo и Google Home вече могат да включват осветлението ви, да настройват термостата, да възпроизвежда музика, дори да заключват умни ключалки August Smart Locks. Следващото умение на умния домашен високоговорител може да е доста иновативно – телефонни разговори. И Amazon, и Google изглежда търсят начини да добавят способността за иницииране и приемане на телефонни обаждания през съответния смарт говорител. Обаждането ще използват VoIP технология, подобна на други IP услуги като Skype, пише в. Wall Street Journal.


Amazon Echo и Google Home ще заменят домашния ви телефон

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Преди VoIP обажданията да стигнат до умните колонки, компаниите трябва да се справят с някои логистични проблеми като какво да правя с обажданията до единния спешен номер (911 в САЩ). При набирането на спешния номер се изисква двупосочна гласова комуникация, но VoIP услуги като Skype досега са успявали да се измъкнат от изискванията за 911 в САЩ. Притеснението е, че ако хората започнат да използват своите смарт говорители вместо телефонната линия, те ще очакват да могат да се свържат с 911, нещо, което Amazon и Google изглежда се опитват да избегнат, пише вестникът.

Има още редица въпроси, например опасенията, че смарт говорителят би записвал тайно телефонните разговори. Освен това не е ясно как правоприлагащите органи могат да се доберат до тези обаждания. Има и чисто логистични въпроси за това кой е най-добрият начин за отговор или приключване на разговора.

VoIP може и да стигне до умните колонки до края на 2017 г., ако различните пречки бъдат премахнати. Но според статията в Journal тези услуги все още не са завършени. Amazon например обмисля пренасочване на телефонните разговори към мобилния телефон, подобно на начина, по който Cortana обслужва SMS съобщенията в Windows 10. Не е ясно също дали компаниите ще предоставят собствени VoIP системи или ще поканят трети страни като Skype да ги интегрират в умните говорители. За Google очевидното решение би било Google Voice, което наскоро бе преработено изцяло.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X