Нови Технологии

Индия изстреля рекордните 88 сателита на стартиращата Planet Labs

Владимир Владков

Индийската ракета Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C37) изведе в Космоса 88 сателита на компанията за наблюдение и заснемане на Земята Planet Labs, като това ще даде възможност на стартиращата компания да „заснема цялата земна повърхност всеки ден“.

По-рано този месец Planet Labs сключи споразумение с Google за придобиването на бизнеса Terra Bella, включително сателитната група SkySat, Тя заяви, че след приключване на сделката Google ще сключи многогодишен договор с Planet покупката на снимкови данни за Земята.

Стартиращата фирма очаква, че нейните данни ще са полезни за разнообразни приложения като измерване на земеделски площи, мониторинг на природни ресурси, подпомагане на спешни екипи при природни бедствия.

Изстрелването на PSLV-37 в сряда сутрин бележи рекорд за индийската космическа програма, тъй като изведе в орбита 104 сателита, най-големият брой за една мисия. Изстреляна от Космическия център Satish Dhawan в Шрихарикота на едноименния остров в Южна Индия, ракетата PSLV-C37 е извела основния си товар, тежащият 714 кг сателит Cartosat-2 за наблюдение на Земята, както и 103 съпровождащи сателити, тежащи около 663 кг, на 505 км височина и синхронизирана със Слънцето орбита.

Тази орбита гарантира, че сателитът преминава всеки ден над една и съща част от земната повърхност по едно и също местно време.

Съоснователят на Planet Lab и главен директор стратегии на компанията Роби Шинглер каза, че след сегашното изстрелване компанията ще разполага в орбита с над 144 сателита.

Освен че успя да миниатюризира своите сателити Dove и да се научи да ги произвежда масово, компанията е изградила втората в света частна мрежа от наземни станции, специално създадена система за контрол на автономни мисии. Тя е създала огромна база със събираните снимки, разработила е и софтуерна платформа, която осигурява бърз достъп до изображенията на потребители, учени, правителствени и неправителствени организации, обясни Шинглер в онлайн публикация.

Индийската организация за космически проучвания (ISRO) каза, че освен сателита Cartosat-2, ракетата PSLV-37 е пренасяла и 101 съпровождащи сателити, състоящи се от по-малки наносателити, включително по един на Казахстан, Израел, Холандия, Швейцария и Обединени арабски емирства, както и 96 на САЩ и два наносателита на самата ISRO.

Наносателитите на ISRO са модулни и тежат под 10 кг, като полезният товар е до 5 кг.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X