Нови Технологии

Ford налива $1 млрд. в изкуствен интелект за автономно шофиране

Владимир Владков

Ford планира да похарчи 1 млрд. долара през следващите 5 г. за разработката на система с изкуствен интелект за безпилотни коли.

Ford ще инвестира парите за Argo AI, стартираща фирма, основана от бивши ръководители на Google и Uber, заети в научно-развойните им звена за автономно шофиран, като те ще работят с хоризонт 2021 г., когато системата трябва да е готова за масово внедряване.

Научно-развойните дейности ще са фокусирани върху виртуална система, която да може да оперира на ниво „SAE 4“. Това е едно от петте нива, дефинирани за автономните коли и описващи спецификациите на автономната кола, като на това ниво технологията може напълно да контролира колата в почти всякакви условия. След като бъде задействана, шофьорите няма нужда да внимават за пътните условия.

Това една стъпка по-напред от много от днешните демонстрационни системи, които все още изискват от шофьора да поеме контрола в редица ситуации, но и една крачка преди постигане на пълната автоматизация, при която в колата може и да няма шофьор.


Ford налива  млрд. в изкуствен интелект за автономно шофиране

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Ford вече каза, че се надява да има готова за пазара кола на ниво 4, която да продава през 2021 г.

Централата на Argo AI е в Питсбърг. Тя е основана наскоро от Браян Салески, който ръководеше хардуерния развой във Waymo, поделението на Google за самоуправляващи се коли, и от Питър Рандър, инженер в изследователския проект на Uber за автономна кола.

Подобно на други автомобилни производители Ford вече е започнала да изследва технологията за автономно шофиране, но петъчното съобщение, с което Ford става основен акционер в Argo AI, излиза далече извън собствените коли на компанията.

Ford каза, че технологията би могла да бъде лицензирана на други компании, които проучват автономни технологии. С този нов ход производителят разширява научно-изследователските си усилия, фокусирани досега върху собствените й коли.

Argo AI ще разполага с 200 служители, които ще работят по проекта.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X