Нови Технологии

AT&T, IBM и Nokia ще правят IoT системите по-сигурни

Computer World

Големи имена в областта на кибер сигурността и Интернет на нещата (IoT), сред които IBM и Nokia, обединяват усилията си, за да решат проблеми, които, според тях, правят тези системи уязвими в много области.

Новосформираният IoT Cybersecurity Alliance включва още AT&T, Symantec, Palo Alto Networks, както компанията за мобилна сигурност Trustonic. Групата не възнамерява да създава собствени стандарти, а да провежда изследвания, да обучава потребители и бизнеси, както и да оказва влияние на при изготвянето стандарти и политики.

Паралелно с формирането на технологиите, свързани с Интернет на нещата, е налице опасност от създаване на нови уязвимости в няколко области. Потребителските устройства са в светлината на прожекторите след инциденти, като DDoS атака от миналата година, когато зле защитени цифрови приемници и видеорекордери бяха използвани от злоумишленици като част от ботнет мрежа. Потенциалните слабости обаче са с много по-голям обхват – мрежи, облаци, приложни слоеве и т.н., споделят от алианса.

Според AT&T през последните три години е отчетен ръст в размер на 3000% при атаките, целящи сканиране на IoT устройства за слабости. От телекома допълват, че компаниите не са уверени, че техните устройства предлагат адекватна сигурност.

„Съчетанието от интереса от страна на атакуващите и предпазливостта на клиентите може да застраши розовото бъдеще, което повечето доставчици предвиждат по отношение на Интернет на нещата“, споделя Чарлз Кинг, анализатор в Pund-IT.

Новият IoT Cybersecurity Alliance възнамерява да проучва съвместно всички тези области, особено когато става дума за по-важни сценарии на използване на IoT, в области като свързаните автомобили, здравеопазването, индустрията, както и в т.нар. умни градове.

Целите и методите на групата напомнят тези на Industrial Internet Consortium, който работи от 2014 г. В организацията влизат компании като IBM и AT&T, а сред целите й са дефиниране на добри практики и оказване на влияние върху IoT стандарти в ключови области като например сигурността. Нейният фокус обаче е върху индустриалната употреба на Интернет на нещата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X