Нови Технологии

Производителят на мотопеди Vespa направи робот иконом

Владимир Владков

Нека разгледаме следната ситуация. Излизате от супермаркета с 3 торби във всяка ръка и вече усещате, че ръцете ви отмаляват. Започвате да се чувствате като муле. Има една компания обаче, която се надява да промени това, разработвайки личен „карго“ робот, наречен Gita.

Роботът е създаден от Piaggio Fast Forward, дъщерна компания на италианската Piaggio Group, прочута с производството на мотопедите Vespa. Piaggio Fast Forward описва Gita (Джиита) като „автономно превозно средство, което разширява товарните възможности на човека“.

Роботът е висок 66 см и може да носи до 18 кг стоки със скорост 35 км. Може да следва човек или да се движи автономно в предварително нанесени на картата райони. Редица видео примери на YouTube страницата на компанията показва различни сценарии на ползване на Gita, включително вземане и доставка на пакет, носене на покупките от пазара, дори разхождане на куче.

Според съобщението на компанията Gita ще дебютира на 2 февруари в Кеймбридж, щата Масачузетс, когато ще бъдат съобщени повече подробности за робота. Piaggio Fast Forward ще доставя Gita на няколко различни пилотни B2B проекта, но предвижда и бъдеща употреба от крайни потребители.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X