Нови Технологии

Intel се придържа към Закона на Мур, ще прави 7 nm чип тази година

Владимир Владков

Следващият голям прогрес на Intel според Закона на Мур ще е пилотна фабрика за 7-нанометрови чипове, която ще бъде построена през тази година и ще проучва бъдещите производствени процеси. Производителят обяви, че е създал пилотната инсталация, по време на конференцията за финансовите показатели.

От десетилетия Законът на Мур е „пътеводна светлина“ за Intel, която се стреми да прави по-малки, по-бързи и по-енергоефективни чипове. Тези усилия на компанията помагат на PC производителите непрекъснато да изтъняват лаптопите и мобилните устройства, а същевременно да удължават живота на батерията.

Intel се опитва да се придържа към това отдавнашно наблюдение на Мур като средство да стимулира развитието на своята технология за чипове. Някои експерти обаче оспорват Закона на Мур, твърдейки, че той вече е изчерпан заради достигнатите физически ограничения, които не позволяват „натъпкването“ на още повече функции в по-малки чипове.

Пилотната фабрика ще тества и ще изглади проблемите в производствените процеси за 7-нанометровите чипове. Intel не каза, кога ще започне серийно производство и доставка на 7 nm чипове, но това няма да стане в следващите 2-3 години.

„Пилотната производствена линия трябва да покаже как да правят милиарди чипове“, заяви Дийн МакКарън, главен анализатор в Mercury Research.

Пилотната фабрика има ограничен капацитет, но показва намерението на Intel да инвестира милиарди в големи фабрики за производство на 7-нанометрови чипове.

Най-новите чипове на Intel, базирани на архитектурата Kaby Lake, са направени с помощта на 14-нанометров процес, а компанията преминава към 10-нанометров процес при бъдещите си чипове Cannonlake, които бяха показани в компютри на CES 2017. 7-нанометровите чипове ще се появят след налагането на 10-нанометровия проес.

Чиповете Cannonlake ще се доставят в малки количества до края на годината, а през следващата година тяхната наличност ще се разшири, каза шефът на Intel Браян Крзанич.

Законът на Мур помага на Intel да пуска нови чипове на годишна база. Intel първоначално интерпретира Закона на Мур като начин за удвояване на броя транзистори в чиповете на всеки 18 до 24 месеца, като при това производителността се удвоява.

Но тази интерпретация вече не работи при 14-nm процес, при който стана предизвикателство да е натъпчат повече транзистори в по-малка геометрична форма. Intel трябваше да се справя със смущаващите закъснения на продуктите и се наложи да се откаже от десетилетния си график за подобряване на производствения процес на всеки 2 г.

Intel наруши и историческата си тенденция да прави нови технологии за чипове при всеки производствен цикъл. Тя създаде 3 нови технологии - Broadwell, Skylake и Kaby Lake – по 14-nm процес.

Производителят вече не се притеснява за удвояването на чипове при всяко ново поколение чипове. Вместо това компанията интерпретира Закона на Мур по-широко, т.е. на база икономиите, свързани с разход на транзистор, които спадат при намаляването на мащаба.

През миналата година Intel каза, че се опитва да се върне към 2-годишния производствен цикъл със 7-nm процес, но с по-малки схеми на чиповете.

Този процес може да донесе радикални промени в проектирането на чиповете, които ще са много по-малки и енергийно ефективни. Intel планира да ползва екзотични материали от групи III-V от Менделеевата таблица, като галиев нитрид за създаването на по-бързи чипове, които да осигурят по-дълъг живот на батериите в лаптопите.

Intel се ориентира към 7-nm процес, за да се справи с проблемите, с които се сблъска при 14-nm и 10-nm процесори. Компанията намекна, че ще внедри екстремно ултравиолетовата литография (EUV – дължина на светлинната вълна около 13,5 nm) при този производствен процес. EUV ще помогне за по-фино ецване на чиповете, но внедряването бе отлагано многократно.

Пилотната фабрика ще помогне за оценката и валидирането на всички тези функции, а след това ще позволи на Intel да поръча оборудване за новите фабрики, добави МакКарън.

Конкуренти като Globalfoundries и Samsung също се насочват към 7-nm процес. Globalfoundries каза, че ще започне да прави 7-нанометрови чипове до 2018 г., а ARM представи инструменти за проектиране на 7-nm чипове. Не е ясно дали Globalfoundries ще прави тестове или ще започне да произвежда серийно 7-нанометрови чипове.

Samsung и Globalfoundries току-що започнаха да правят 10-nm чипове като Qualcomm Snapdragon 835, който скоро ще се появи в смартфони.

Globalfoundries е партньор на IBM, която произведе 7-нанометрови чипове през миналата година.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X