Нови Технологии

Tesla прекрати безплатното зареждане на нейните електромобили

Владимир Владков

В момента собствениците на нов електромобил Tesla в САЩ харчат по около $15, за да изминат разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско, използвайки станциите Supercharger на иновативната автомобилна компания.

Новите цени важат само за собственици, които си купят електромобила след 15 януари т.г. Онези, които са си купили колата преди тази дата, ще продължат да получават безплатно зареждане, заявиха от компанията.

Зареждане на Tesla на станция Supercharger

Тази седмица компанията обяви, че нейните такси за зареждане ще варират в отделните щати и ще зависят от „зареждащото ниво“, което ползва шофьорът. Цените клас 1, които се прилагат към коли, зареждащи до 60 kW в минута, ще са наполовина по-ниски от колите, ползващи такси клас 2, които се прилагат за коли, зареждащи над 60 kW в минута. В Ню Йорк например зареждане клас 2 ще струва по 20 цента на минута, а в Калифорния, цената ще е 19 цента.

Колите, използващи бързо зареждане или зареждане клас 2, могат да заредят половината капацитет на акумулатора за 30 минути, достатъчно за изминаването на 270 км.

Tesla обяви цените и на киловат час, и на минута зареждане на нейните зарядни станции Supercharger и каза, че пътуване от Сан Франциско до Лос Анджелис (около 600 км) ще струва около $15. Пътуване през цялата страна от Лос Анджелис до Ню Йорк (около 4500 км) ще излезе около $120.

Цените за клас 1 се прилагат всеки път, когато споделяте зареждането през Supercharger с друга кола. Ценовата информация от Supercharger може да бъде видяна на 17-инчовия сензорен екран на колата.

Tesla Model S и Model X, поръчани след 15 януари, ще получат по 400 kWh безплатно зареждане на станциите Supercharger (за около 1600 км) годишно.

„Внимателно следим сегашната употреба на Supercharger и видяхме, че 400 kWh покрива годишните нужди за пътувания на големи разстояния при повечето собственици“, написа Tesla в блога си. Компанията не коментира дали купувачите на електромобилите Model 3 EV, която ще излезе в средата на 2018 г., ще получава безплатен кредит за годишно зареждане.

Model 3 ще бъде най-достъпният електромобил на Tesla със стартова цена от $35 000, като първоначално тя трябваше да излезе на пазара до края на тази година. Все още непроизведената кола бе поръчана от над 400 000 клиенти.

В Северна Америка цените на Tesla Supercharging са фиксирани във всеки щат. В света цените са фиксирани във всяка страна, добавят от Tesla.


Tesla прекрати безплатното зареждане на нейните електромобили

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Tesla Model 3 ще има базова цена $35 000, което компанията се надява да достигне до широк кръг от потребители

Когато бъде напълно зареден, седанът Model S с 85 kWh може да измине около 480 км в зависимост от пътните условия и скоростта, с която се движи, според данни на компанията.

„Когато това е възможно, собствениците ще бъдат таксувани на киловатчас, което е по-прост и по-справедлив метод. В други области таксуване услугата на минута“, обяснява компанията на своя уеб сайт.

Таксите за зареждане могат да осигурят на Tesla приходи до $175 милиона само през първата година, според Трип Шоудри, управляващ директор на Global Equities Research. Той бе интервюиран от CNN, където каза, че Tesla може да прибере до $2,6 млрд. годишно само от зареждане до 2020 г., когато се очаква по пътищата да се движат поне 1,5 млн. коли Tesla.

Tesla предлага и инструмент за оценка на разходите за зареждане на собственици, които ще зареждат колите си вкъщи. Електромобилът Model S ще се зареди напълно за 10 часа, като това ще струва на собственика около $20.

През ноември Tesla предупреди собствениците на нейните електромобили, че ще спре безплатното зареждане за купувачите на нови коли.

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X