Нови Технологии

Предстои първото по рода си за страната събитие за изкуствен интелект

Computer World

На 26 януари (четвъртък), от 18.00 ч., в S*Bar в София (бул. "Никола Вапцаров" № 6) ще се проведе дебютно за България издание на първото по рода си за страната събитие за изкуствен интелект SOFIA AI SUMMIT

Интерактивното събитие с практическа насоченост и дискусионен характер е инициирано от бързоразвиващата се софтуерната компания hacker.works. Темите засягат динамиките в сферата на изкуствения интелект, както и социалните му и икономически импликации.

"Две проучвания отлично илюстрират мащаба на интереса към изкуствения интелект и неговия потенциал в момента и в близкото бъдеще. Неотдавна консултантската компания McKinsey публикува доклад, че само до 2025 година, икономическият ефект от AI (Artificial Intelligence) ще достигне 50 трилиона долара, а още по-скорошно оксфордско изследване заключи, че в следващите 25 години, 47% от съществуващите работни места в Щатите ще изчезнат", коментира Лино Велев, главен изпълнителен директор на hacker.works.

Събитието е част от мрежата CITY AI, най-голямата международна общност от хора, фокусирани върху преките и вторични ефекти от развитието на изкуствения интелект. София е един от първите градове, станали част от мрежата, която само за шест месеца се разпространи в 20 града от Хонг Конг до Ню Йорк.

"София има всички шансове да се развие като атрактивна точка за AI компании, като дори уменията на българските програмисти и обучението им с традиционен фокус върху математиката е отлична предпоставка", уверени са предприемачите. 

Първият от гост лекторите е Даниел Хулме (CEO на Satalia), иноватор, развиващ компания, станала емблематична за AI решения в логистичната сфера. Даниел е още докторант и директор на магистърска програма Business Analytics в University College London. Сред фокуса на интереса му са социални и философски аспекти на изкуствения интелект върху човешкото ежедневие (повече по темата в TED лекцията му тук). 

По време на събитието ще се срещнем още с Мануел Колман, основател на една от най-значимите и иновативни технологични конференции - Pirate Summit в Кьолн. В момента Мануел Колман подкрепя активно развитието на компании в сферата на изкуствения интелект в Европа, както и инвестира в такива.

Билетите за събитието се продават на цени от 10 до 100 евро и могат да бъдат закупени до изчерпването им тук: www.eventbrite.com/e/sofiaai-summit-tickets-29395540854.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X