Нови Технологии

8K вече е на прага, но компютрите все още не са готови

Владимир Владков

През 2020 г. 4K вече ще е в миналото. Олимпийските игри в Токио през 2020 г. ще бъдат излъчвани в резолюция 8K, която е 4 пъти по-висококачествена от 4K.

Резолюцията 8K, или 7680 на 4320 точки, ще направи филмите още по-впечатляващи, а видеоигрите ще бъдат още по-добри от днешните PlayStation Pro или Xbox One S.

Може би в момента дори не мислите за 8K, тъй като все още не сте преминали към 4K. Първите, които ще се насладят на 8K, вероятно ще са геймърите, които винаги търсят да си купят най-новия и модерен хардуер, както и професионалистите в творческия бизнес, които правят 8K съдържание.

Създаването на съдържание е толкова важно, колкото и самият хардуер, провеждат се и изпитания за излъчване в резолюция 8K. Компютрите също се подготвят - Microsoft каза, че Windows 10 ще поддържа 8K.

8K е много важна за виртуалната реалност, при която визуалните изживявания са основни. По-добри екрани ще подобрят VR графиката, макар че е нужна голяма изчислителна мощ за рендиране на графика в 8K формат. Производители на чипове подготвят процесорите за справяне с 8K графиката.

На изложението CES 2017 имаше доста сигнали, че 8K бавно, но сигурно превзема компютрите, но масовото внедряване все още предстои.

И преди сме виждали 8K телевизори, но първият 32-инчов 8K монитор бе показан тази година на CES. Dell UltraSharp 32 Ultra HD показва изумителни изображения, които не сме виждали досега на компютърен екран. Той ще се доставя от март за $4999.

Мониторът на Dell има два порта DisplayPort 1.4 и четири порта USB 3.0. Опресняването на видеото е 60Hz, има 33,2 млн. пиксела и показва повече от милиард цвята.

Но демонстрацията бе малко мъчителна, отчасти защото компютърът или графиката не бяха оптимизирани за 8K. Заради липсата на подходящ графичен драйвер снимките се показват на екрана твърде бавно. Това показва по-големия проблем – компютрите и графичните чипове не са готови още за 8K.

„Когато се появи следващото поколение графични карти, те ще са подготвени за момента, в който 8К ще се ползва масово“, заяви Майкъл Търнър, продуктов мениджър за дисплеите на Dell.

Nvidia и AMD вече рекламират, че техните графични чипове поддържат 4K. Но 8K може да влезе в продуктовите планове с Nvidia Volta и AMD Vega, GPU архитектурите от ново поколение, които ще се появят през това лято.

Очаква се 8K да бъде гореща тема за дроновете, които се реят в небето и заснемат видео. Производителят на чипове Ambarella обяви, че нискоенергийният чип H3 за камери може да снима 8K H.264/AVC видео при 30 кадъра в секунда. Проектиран е за 360-градусови кламери, използвани в дронове и камери за виртуална реалност.

Чипът разполага с възможности за 10-битова HEVC HDR видео обработка и функции за стабилизиране на картината. Чипът е базиран на 64-битов процесор на ARM, който помага на камерите да запазят живота на батерията.

Най-популярните портове за свързване на монитори към компютри са HDMI, популярни в потребителските PC-та, и DisplayPort, използван от професионалисти. И двата стандарта също се развиват към 8K.

HDMI Forum обяви спецификация версия 2.1, която поддържа 8K при 60Hz опресняване. Организацията ще осигури стандарта на производители на монитори и компютри през втората половина на 2017 г. Той ще е много подходящ за геймъри – ще има функция, наречена Game Mode VRR, която намалява забавянето и накъсването, нещо подобно на Nvidia G-Sync и AMD FreeSync. Не е ясно кога това ще се появи в дисплеи, телевизори и компютри.

VESA обаче изпреварва HDMI с DisplayPort 1.4 и HBR3, които вече се поддържат в дисплеи като Dell UltraSharp 32 Ultra HD. Той поддържа 8K при 60Hz опресняване и може да поддържа и HDR. Това в момента е единственият порт за 8K.

Друг стандарт, наречен SuperMHL, се появи на миналогодишното изложение CES, като той обещаваше да предостави конекторен порт 8K при опресняване 120 кадъра в секунда. През миналата година тя бе демонстрирана в телевизор на LG и работи с реверсивния порт USB-C. Оттогава обаче нищо не се говори за SuperMHL, макар че MHL Consortium, който разработва стандарта, се надява да го наложи в телевизорите.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X