Нови Технологии

Microsoft с пакет от облачни услуги за умни автомобили

Computer World

CES се превърна в първото автомобилно шоу за тази година. На тазгодишното издание на изложението големи автопроизводители показаха функции на свои бъдещи модели. Microsoft също има желанието да стъпи на този пазар и в Лас Вегас разкри нов пакет от услуги.

Т.нар. Connected Vehicle Platform на компанията събира на едно място предложения като Azure IoT Hub, Cortana Intelligence Suite, Microsoft Dynamics и т.н. В допълнение към пакета могат да бъдат интегрирани Office 365, Skype for Business и Cortana.

Стъпката, предприета от Microsoft, не е изненадваща. Компанията често пакетира облачни услуги и ги предлага за различни сфери. Освен това нейни представители от известно време споделят, че целта й в сферата ще е да подпомага производителите на свързани автомобили, а не да предлага свои превозни средства.

Доставчиците на коли могат да използват части от платформата, като Cortana Intelligence Suite и Azure IoT Suite или да внедрят целия пакет. От Microsoft разполагат с визия за умни автомобили, които, подобно на мобилните устройства, могат да помагат на хората да бъдат по-продуктивни.

От техническа гледна точа потребителите ще разчитат на Azure IoT Hub за изпращане на съобщения от автомобила до облака на Microsoft и обратно. Данните за превозното средство ще се обработват и на тяхна база ще се предлагат различни услуги.

Функционалности като Skype и Cortana пък ще добавят VoIP комуникации, както и възможност за гласова интеракция със системата по време на движение.

Renault Nissan е първата компания, която ще възприеме цялата платформа за своите свързани автомобили, включително виртуалния помощник Cortana. Производителят вече използва Azure и сегашната стъпка представлява разширяване на партньорството с Microsoft.

Разбира се, Microsoft не е новак в сферата на автомобилите. Компанията е едър доставчик на технологии за производители като Volvo и BMW.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X