Нови Технологии

Ericsson пристига на CES с 30 демонстрации на 5G бизнес модели

Владимир Владков

"Превръщането на 5G в реалност" е основната тема, която Ericsson застъпва на предстоящото изложение за потребителска електроника CES 2017. Компанията е подготвила за посетителите на щанда си в Конгресния център на Лас Вегас над 30 разнообразни демонстрации за възможностите на развиващата се 5G екосистемата да предложи иновации, нови сценарии на употреба и нови бизнес модели. „Главно действащо лице“ е популярният главен стратегически и технологичен директор на шведския гигант Улф Евалдсон, който ще е подкрепен от стратегическите партньори на компанията SK Telecom и BMW.

"Иновацията се оценява въз основа на това колко хора могат да я споделят, използват и изпитат, коментира преди изложението Улф Евалдсон. - Благодарение на дългата ни и богата история в сферата на свързаността ние имаме задълбочени познания за взаимовръзката между иновациите и опита. CES винаги е фантастична сцена за иновациите и ние сме изключително развълнувани да споделим най-новите технологии за свързване и 5G с партньори и общите ни клиенти.“

Новаторски решения, създадени съвместно с Ericsson, ще покажат също Intel, Qualcomm и Volvo Cars. Демонстрациите на щанда на Ericsson включват интерактивни спортни изживявания с помощта на висококачествено видео в кола, виртуална и добавена реалност (VR/AR). Ще бъдат показани и примери за умни градове, интелигентни превозни средства, по-ефективно и автоматизирано производство, свързани гори и трансформационни телевизионни преживявания. На сцената ще има 2 превозни средства и 6 сценария за употреба на 5G.

Компанията ще използва изложението, за да покаже най-новите си постижения в областта на 5G мрежите, които скоро ще бъдат внедрени от операторите, твърдят от Ericsson. Сред тях са по-висока пропусквателна способност, по-ниска латентност, по-голяма плътност на сигнала, по-ниски енергийни изисквания, значително повишаване на сигурността, разпределение на мрежовите ресурси според приложението (network slicing), както и клетъчни технологии за масови IoT инициативи.

Сред тях е пилотният проект на Ericsson с Orange и PSA Group за автомобилни приложения. Партньорството им е фокусирано върху архитектурата за самостоятелно общуване между превозните средства (V2V) и между колите и всичко останало (V2X), но те ще развиват и технологиите, нужни за разгръщане на интелигентни транспортни системи в реално време (ITS) и на услуги за свързани автомобили. Първите тестове ще използват архитектура от край до край, базирана на LTE, а след това тя ще се развие до LTE-V и 5G, добавят от Ericsson.

За онези, които не могат да посетят Лас Вегас, компанията ще излъчва на живо интервюта от "Ericsson Skybox", включително Супер сесията на CES на 5 януари сутринта (местно време).

"Единственият начин, по който ще стигнем до света на 5G, е чрез създаването на сценарии на употреба, които разширяват нашето разбиране за това какво може да се постигне с 5G технологиите, както и чрез осигуряването на реална стойност за потребителите и компаниите," каза Евалдсон.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X