Нови Технологии

Подслушва ли Google личния ви живот?

Владимир Владков

Много потребители на Google вярват, че компанията записва аудио през телефони и компютри, а след това използва тези записи за опцията AutoComplete в Google Search.

"Попитах свои последователи в Google+ по тази тема и един от тях написа: „Ако аз и жена ми говорим на случайна тема като например колко дълго живеят костенурките, а след това напиша в търсачката „колко“ тя автоматично допълва „дълго живеят костенурките“, сякаш ни е чула. Едновременно съм впечатлен и ужасен“, коментира Майк Илгън от Computerworld.

Звучи като виц, но е убедителен. Някои казват, че AutoComplete е нещо повече от акуратен помощник, това е лично. "Един коментатор заяви, че негов приятел получил адрес от телефона на жена си. Когато започнал за пише адреса в Google Maps, приложението предложило точно същия адрес само след написването на първата цифра от кода. Друг пък убедено твърди, че „микрофонът винаги е в режим на слушане“, добавя Илгън.

Какво става? Какво всъщност записва Google?

Google е много внимателна за това кога, къде и как записва аудио от потребителя. Единственият начин Google да разполага със запис на ваши разговори, е да ползвате някои от неговите гласови рекордери като Google Assistant в чат приложението Allo, браузъра Chrome, телефон Pixel или устройството Google Home. Освен това трябва да задействате тази функция. Трябва да натиснете иконата на микрофона или да кажете „OK Google“ или „Hey Google“.

Функцията AutoComplete в Google Search понякога е толкова точна, че потребителите се чудят – Дали Google не подслушва моите разговори?

Google прилага софтуер за гласово разпознаване към вашите думи и ги ползва за обработка на вашата заявка или команда.

Google запазва копие от записите, за да подобри софтуера си. Компанията се опитва да е максимално честна с потребителя, като му предоставя подобрна история на вскеи запис, който има, в уеб страницата му „My Activity“.

Записите се прослушват по дата и тип услуга (например Assistant, Google App или google.com. Вляво можете да видите текстовата версия на своята команда, която представлява и линк. Когато кликнете върху него ще стигнете до резултатите от Google Search за тези думи. Вдясно е бутона „play“, така че можете да прослушате всеки запис. А менюто „повече опции“ горе вдясно можете да изтриете всеки запис.

Едва ли запис на разговор може да стане случайно. При работа с телефон например, той трябва да е отключен и потребителят да е предприел някакво действие, като натискане на икона. Продуктът Google Home чува само командата „OK Google“.

И така, как можем да обясни неочакваните възможности на AutoComplete, споделени от няко потребители?

Това е магия

Най-доброто обяснение е, че Google създава възможностите за AutoComplete чрез средства извън потребителя. by means beyond the user's understanding. Consider four possibilities.

1. Съвпадение

Да кажем, че сте осъществили 100 търсения с Google Search. Вероятността е, че в някои случаи AutoComplete е било полезно, в други не, а понякога е странно прецизно. Понякога специфични неща, които точно сега търсите, съвпадат с онова, което търсят и много други потребители, и затова подсказването излиза в AutoComplete. Понякога вярвате, че заявката се е появила изневиделица, но на практика се повлияни от социалните онлайн тенденции.

2. Случайност

Google твърди, че не слуша „изказвания“ - бърборене, несвързано с конкретно гласово търсене или команда. Но понякога го прави. На собствената си страница „Моята активност“, повече от 10% от записите не отговарят на критериите на Google за аудио, което трябва да се записва и съхранява. В един от случаите, човек, за когото знам че говори английски със силен акцент, казва нещо, което звучи точно като „OK Google“, но той не казва точно това. В други не чувам нищо от разстояние, подобно на „OK Google“ за старт на записването. Просто се чува откъс от разговор. И все пак, кратки едно или две изречения от случаен разговор се записват, а думите в тях биха могли да бъдат включвани в набор от опции AutoComplete.

В други случаи е възможно да бъдат включени думи, изговорени във фонов режим след произнасяне на командата „OK Google“.

3. Неочаквани източници на сигнали

Ясно че, че с Google Maps Google включи опциите за AutoComplete на базата не само на вашата активност, но и тази на жена ви например. Лесно е, базирайки се на нейната активност, Google да разбере с кого сте свързани. За Google би трябвало да е ясно, че съпрузите са редовни потребители на Google Maps, които обикновено пътуват заедно с едни и същи GPS координати и адреси.

Освен това лесно се забравя, че на практика по-рано сте търсили нещо. Ако не помните това, то опциите AutoComplete могат да са изненадващо точни.

4. Изкуствен интелект

Човешкият мозък обикновено не е в състояние да разбере кумулативната сила на личните данни за предсказване на резултати. Изкуственият интелект на Google може да свързва много точки „зад кулисите“, за да предскаже резултата. Ако помислите за някого, чиито резултати от търсенето обикновено разкриват хипохондрия и кой пише думите „Къде мога“ в лентата за търсене по време на грипна епидемия, вероятно ще търси „Където мога да се заразя с грип?“ А потребителят ще се чуди: „Как знаят за какво си мисля?“

По този пункт писателят фантаст Артър Кларк казва, че „всяка достатъчно усъвършенствана технология е неразличима от магията“. Фокусникът Дейвид Блейн прави забавни трикове. Едно от обясненията е, че той има „магически сили“. Но по-вероятното обяснение е, че те само приличат на магия, тъй като публиката просто не знае как той ги прави.

По същия начин - Google Search (обикновено не, но понякога се случва) да създава необичайни резултати. Едно от обясненията е, че Google записва всичко (обикновено но, но понякога записва) и ползва тези нелегални записи за подобряване на функцията AutoComplete. Но по-вероятно е потребителите на Google да не знаят как Google „произвежда“ опциите за AutoComplete и затова понякога са изненадани.

Най-доброто доказателство, че Google не записва разговорите ви без ваше разрешение или знание, е че AutoComplete не винаги е точна или дори полезна. Така че проблемът с AutoComplete не е, че тази функция е „твърде добра“, а че не е толкова добра достатъчно често.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X