Нови Технологии

Continental създаде NFC терминал за Mercedes-Benz E-Class

Владимир Владков

Mercedes-Benz и Continental внедриха мултифункционален терминал в новите автомобили на немския концерн от Е-класа. Чрез този терминал шофьорите могат да зареждат и управляват безжично своите устройства и повечето функции на автомобила.

 

 

Системата MFST на Continental позволява интеграция на почти всички видове смартфони с автомобила и неговите системи. Терминалът съчетава безжично зареждане на батериите на смартфони, съчетаване с безжична антена и NFC функционалност. Ключовата иновация на тези 3 функции е, че не се изисква кабел между телефона и колата.

Устройството MFST се поставя на мястото му в централната конзола на Mercedes-Benz Е-класа, а шофьорът активира NFC функцията на своя смартфон. NFC технологията превръща телефона в дигитален ключ за автомобила с по-сигурна идентификация, обясняват от Continental. „За да стартира двигателя, шофьорът поставя смартфона си на терминала и натиска бутона старт-стоп“, добавят от компанията.

Терминалът поддържа и безжично свързване с външната антенна мрежа на автомобила, така че водачът приема сигнал с многократно по-добро качество при трансфер на данни и разговор по телефона.

Всяко мобилно устройство може да бъде дистанционно зареждано в новия автомобил Е-класа, но ако работи според международния стандарт Qi. Безжичното зареждането осигурява същото напрежение както през USB кабел и затова зареждането отнема почти същото време.

Освен Qi, има и други технологии за безжично зареждане като MA (Power Matter Alliance) и A4WP (Alliance for Wireless Power). Continental вече работи върху възможността за поддръжка и на тези технологии.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X