Нови Технологии

29 млрд. свързани устройства през 2022 г., 18 млрд. ще са IoT

Владимир Владков

Въпреки че 5G мрежи все още не са изградени, а оператори и доставчици все още съгласуват спецификациите за бъдещия мобилен стандарт, анализаторите вече прогнозират, че след 5 г., през 2022 г. в света ще има над 550 млн. абонати на 5G мрежи. Една четвърт от всички мобилни абонаменти в Северна Америка ще разчитат на 5G мрежи, докато в Западна Европа 90% от абонаментите ще ползват LTE мрежи. Това показват данните на обновения доклад Mobility Report на Ericsson. Азиатско-Тихоокеанският регион е вторият най-бързо развиващ се регион в областта на 5G мрежите, където през 2022 г. се очаква 10% от всички мобилни абонаменти да са 5G.

Броят на абонаментите през смартфони ще скочи от 3,9 млрд. в края на 2016 г. до над 6,8 милиарда през 2022 г., като 95% от тях ще са са регистрирани в WCDMA / HSPA, LTE и 5G мрежи. През 2022 г., ще има общо 8,9 милиарда мобилни абонаменти (от тях 6,1 милиарда са уникални абонати), а 90% от абонаментите ще ползват мобилна широколентова връзка. По данни за третото четиримесечие на 2016 г. за периода са регистрирани 84 милиона нови мобилни абонаменти, като годишният ръст е около 3%. Най-бързо се увеличава абнатната база в Индия (плюс 15 милиона нови абонати), следват Китай (плюс 14 милиона), Индонезия (плюс 6 милиона), Мианмар (плюс 4 милиона) и Филипините (плюс 4 милиона). Абонатите на мобилна широколентова връзка се увеличават с 25% на годишна база, като само за третото тримесечие на 2016 г. са подписани 190 милиона нови договори за мобилна широколентова свързаност, като по този начин абонатната база достига 4,1 милиарда.


29 млрд. свързани устройства през 2022 г., 18 млрд. ще са IoT

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Трафикът на мобилни данни продължава да расте, стимулиран не само от по-големия брой смартфон абонаменти, а и от увеличаващия се среден обем използвани данни, което се дължи предимно с повече гледане на видео съдържание. Трафикът от мобилни данни е скочил за последното тримесечие с около 10% на тримесечна база и с 50% на годишна база, добавят авторите на доклада. Към 2022 г. трафикът ще е 10 пъти по-голям. Именно мобилното видео съдържание доминира все повече, като ръстът му до 2022 г. ще е около 50% годишно, прогнозират анализаторите. Вторият по обем трафик от социалните мрежи ще расте с 39% на година до 2022 г. Потребителите на социални медии използват все повече приложения за поточно видео излъчване на живо, за да контактуват с приятели, а и със свои потребители. Всеки пети собственик на смартфон в САЩ проявява интерес към видео излъчване на живо.

Другият фокус в доклада е Интернет на нещата.

Очаква се приблизително 29 милиарда устройства да са свързани в мрежите до 2022 г., като 18 милиарда от тях са уреди от областта на Интернет на нещата. Докладът Mobility Report се спира по-подробно върху 3 области на приложения на свързаните малки IoT датчици, анализирайки текущи проекти на Ericsson с водещи европейски телекоми като Telia Company Global IoT Solutions (поделение на оператора Telia) u Telenor Connexion (пионер в областта на IoT).

Облачното решение Telia Sense е разработено специално за предоставянето на смарт услуги до собствениците на нови или стари автомобили, като включват телематичен модул със SIM карта, свързан към автомобилния порт OBD-II (за вградена автомобилна диагностика). Проактивната диагностика е една от функциите, от която се интересуват не само крайните потребители, но и сервизните компании, които искат да привлекат повече собственици на автомобили.

Telenor Connexion пък е създала интерактивния инструмент Advanced Real-time troubleshooting Tool Set (ARTS), който предоставя в реално време поглед към работата на IoT устройства и мрежи, базирайки се на анализ на Големи данни и модели на данни, ориентирани към домейна. Чрез прогнозен анализ се откриват потенциални проблеми, а това дава възможност за по-бързо вземане на ефикасно решение за отстраняването им.

Третото анализирано IoT приложение е умният град, където има нужда от наистина ценово ефективна свързаност. Клетъчните мрежи, особено 5G мрежите, ще могат да обслужват огромен брой IoT устройства в гъстонаселена градска среда, включително специализирани евтини датчици за смарт сгради, смарт електро- и водомери, логистични услуги, управление на автопарка, индустриален мониторинг и др. Именно за такива сценарии с огромен брой датчици Ericsson препоръчва разгръщането на NB-IoT преносна технология. Тя предоставя 364 Kbps пропусквателен капацитет на квадратен километър, като само 6% от този капацитет би се ползвал за нуждите на мащабните IoT услуги, включително данни от електромери, водомери, газомери, машини за продажби, управление на велосипеден парк и платежни услуги за мобилни потребители (вж. графиката).


29 млрд. свързани устройства през 2022 г., 18 млрд. ще са IoT

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Днес почти 90% от смартфон абонаментите са на 3G и 4G мрежи, а стандартизираните 5G мрежи се очаква да бъдат на разположение през 2020 г., коментира Улф Евалдсон, главен директор „Стратегия и технологии“ в Ericsson. - Вече виждаме големия интерес сред операторите към стартиране на 5G мрежи в предстандартизационна фаза. 5G ще ускори дигиталната трансформация в много индустрии, давайки възможност на нови сценарии на употреба в области като Интернет на нещата, автоматизация, транспорт и масиви от данни“, допълва Евалдсон.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X