Нови Технологии

Соларната сделка Tesla/Panasonic открива пътя към умната къща

Владимир Владков

Задълбочаването на връзките между Tesla и Panasonic може да помогне на щатския производител на електромобили да осъществи по-бързо плановете си за соларни системи, които да захранват умни домове и електромобили.

Двете фирми обявиха в понеделник, че Panasonic ще използва фабриката SolarCity в Ривърбенд, Ню Йорк, за да произвежда до 10 000 соларни панела на ден. Tesla ще купува панелите и ще ги вгражда в домове като част от сделката, която е обвързана с придобиването на SolarCity.

Партньорството разширява съвместната работа на двете компании, която започна с фабриката на Panasonic Gigafactory в Невада. Многомилиардната фабрика е огромно производствено предприятие за литиево-йонни акумулатори, използвани в електромобилите на Tesla.

Двете компании обаче споделят и по-мащабна визия: енергията от соларните панели да бъде зареждана в акумулатори за съхранението й, които да са във всяка къща, а не да се продава на електрическа компания. В съчетание с технология за умен дом акумулаторите имат възможност „виртуално“ да премахнат зависимостта от електрическата мрежа и презареждането на колите Tesla всяка нощ, но масовото възприемане на тези батерии остава по-далечна цел заради високата им цена.

Шефът на Tesla Илън Мъск вече направи крачка към този пазар с пилотното производство на Tesla Powerwall, батерия за съхранение на 6,4 kWh, създадена за ежедневно съхранение на генерираната енергия.

Panasonic също експериментира, изграждайки през 2009 г. високотехнологичен дом от бъдещето в Токио, а наскоро откри и смарт град близо до Токио (Fujisawa Sustainable Smart Town), в който ще живеят около 3000 човека в домове с драстично намалени въглеродни емисии чрез използване на възобновяема енергия.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X