Нови Технологии

САЩ разреши комерсиалната употреба на дронове, но с условия

Computer World

Нови правила за комерсиално използване на безпилотни летателни средства (дронове) в ниското въздушно пространство, до 150 м, публикува Федералното управление на гражданската авиация в САЩ. До момента подобни операции бяха възможни само със специално разрешение.

След промените всички компании могат да използват дронове, стига да имат необходимия сертификат за тяхното управление. Сред условията са и: летателното средство задължително да е в полезрението на оператора, полетите да се извършват само през светлата част на денонощието, както общото тегло на дрона и неговия товар да не надвишава 25 кг.

Според експерти въпреки ограниченията новите правила отварят много нови бизнес възможности. От The Weather Company, дъщерна компания на IBM, говорят за възможности за използване на дронове за инспекция на ниви, точна доставка торове, съдействие при спасителни операции, както и за нуждите на застрахователи при оценка на щетите, причинени от стихийни бедствия. Комунални служби и нефто-газови компании пък биха могли да разчитат на безпилотници за инспекция на инфраструктурни съоръжения. Очевидни са и предимствата за дейности свързани с картографиране, метеорология и т.н.

В самата The Weather Company планират съвместно с AirMap да предлагат локализирани прогнози за времето в реално време за операторите на дронове.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X