Нови Технологии

NuTonomy ще тества в Сингапур самоуправляващи се таксита

Владимир Владков

NuTonomy предлага пътнически превози чрез своите самоуправляващи се таксита на избрани жители на Сингапур. Услугата се пуска експериментално от четвъртък, а търговският й старт е планиран за 2018 г.

Опитите на услугата, базирана на смартфон приложение, се предшествани от споразумение, подписано по-рано този месец, между NuTonomy и Администрацията за наземен транспорт на Сингапур (LTA) за експерименти на автономна транспортна услуга „мобилност по заявка“. Стартираща фирма е създадена от двама бивши експерти от MIT в областта на роботиката и интелигентните превозни средства.

Тестът на NuTonomy успя да изпревари подобни експерименти, планирани от Uber Technologies за края на август по улиците на Питсбърг в САЩ.

NuTonomy заяви, че новата й услуга „робо-такси“, която ще включва специално конфигурирани електромобили Renault Zoe или Mitsubishi i-MiEV, ще работи в рамките на един северен бизнес регион на Сингапур, където компанията провежда от април дневни тестове на автономни превозни средства. Видео на тези тестове има тук:

Колите са напълно автономни, но инженер от компанията ще пътува в колата както за следи нейното представяне, така и за да поеме контрола, ако това се наложи заради пътна безопасност или други причини.

NuTonomy ще събира и оценява информация за работата на системата, ефективността на наемането на колите и процесът по пренасочване, както и цялостното изживяване на пътника.

Едно от забележителните предимства на компанията при това приключение е нейната връзка със сингапурските власти при теста на новата технология, която в много страни е посрещната от регулаторите с голяма доза скептицизъм.

Сингапур търси нов модел на „олекотена кола“, която да допълва съществуващия обществен транспорт чрез споделени услуги „мобилност по заявка“. LTA сключи договор и с Delphi Automotive за тестване на самоуправляващи се коли.

Компанията NuTonomy събра през март $16 милиона от облигация тип А, като финансирането дойде основно от Highland Capital Partners, в която участват Fontinalis Partners, Signal Ventures, Samsung Ventures и EDBI, корпоративният инвестиционен отдел на Сингапурския борд за икономическо развитие.

Редица автомобилни производители и доставчици на части разработват технологии за самоуправляващи се коли, насочени към таксиметрови фирми. По-рано този месец Ford каза, че има намерение да пусне в масово производство голям брой напълно автоматизирани коли за таксиметрови превози през 2021 г.

General Motors инвестира $500 млн. в компанията за таксиметрови превози Lyft, като сделката предвижда съвместна разработка на интегрирана мрежа от автономни коли по заявка.

NuTonomy, чиято централа е в Кеймбридж, и Сингапур обявиха, че ще тестват самоуправлението на колите в Мичиган и Великобритания, за да проверят софтуер, доставен от автомобилния производител Jaguar Land Rover.

IDG News Service





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X