Нови Технологии

Как ще общуват контактните ви лещи с вашия смартфон?

Владимир Владков

Вашите контактни лещи или датчик, имплантиран в мозъка ни, може някой ден да изпраща непрекъснато данни за здравословното ни състояние до смартфона ви и оттам до личния ви лекар.

Нова комуникационна технология, наречена interscatter, разработена от Университета на Вашингтон, би позволила на малки устройства като контактни лещи, имплантирани датчици и кредитни карти да общуват с ежедневни устройства като смартфони и смарт часовници.

„Безжичната свързаност на имплантираните устройства може да преобразува начина, по който контролираме хроничните заболявания, каза изследователят от Университета на Вашингтон Викрам Айър. - Контактните лещи например могат да следят кръвната захар на диабетици от сълзите и да праща предупреждения до телефона, когато тя достигне критично ниски нива.“

Учените от Университета в Сиатъл са създали няколко демонстрационни приложения, които доскоро нямаха практическа стойност. Една от демонстрациите е била на умна контактна леща, а друга е била имплантирано невронно записващо устройство, което може да общува директно със смартфон или часовник.

Проучванията са финансирани от Националната научна фондация и Google Faculty Research Awards. Google показва специален интерес към технологията и преди 2 г. проведе свои собствени изследвания в областта на умните контактни лещи, които могат да тестват нивата на „кръвна глюкоза“ на диабетици.

Ползвайки безжични чипове и миниатюрни глюкозни датчици, вградени между два слоя на мека контактна леща, умните лещи бяха проектирани да тестват нивата на кръвна захар в сълзите на потребителя.

Когато обяви проучването си през 2014 г., Google каза, че нейните учени са експериментирали с помощта на LED светлини в лещите, които да предупреждават потребителя, че глюкозата им свършва.

Проучванията на Университета във Вашингтон могат да решат комуникационния проблем на много устройства, включително сензори и кредитни карти, а не само на умните лещи.

Комуникацията interscatter работи чрез преобразуване на Bluetooth сигнали в Wi-Fi излъчвания, които могат да бъдат уловени от смартфон или смарт часовник. Това позволява на тези устройства, които имат твърде малка мощ, да общуват с други без допълнителни приспособления.

Изследователският екип от Университета във Вашингтон, съставен от компютърни инженери и електроинженери, каза с помощта на стандартни мобилни устройства, генериращи Wi-Fi сигнали, те могат да ползват 10 000 пъти по-малко енергия, отколкото при други комуникационни методи.

„Това означава, че можем да ползваме пропусквателния капацитет на Wi-Fi мрежа и въпреки това други Wi-Fi мрежи да работят без взаимни смущения“, каза докторантът Брайс Келог. Освен за медицински приложения, комуникациите interscatter могат да послужат и за общуване на кредитните карти една с друга. Ако двама човека например искат да си поделят сметката в ресторанта, те просто ще доближат кредитните си карти, които ще споделят информацията.

„Ако всекидневни обекти като кредитни карти имат възможност да общуват с мобилни устройства, това ще отприщи мощта на повсеместната свързаност“, добави Шайам Голакота, асистент по компютърни науки и инженерство в Университета на Вашингтон.

Computerworld САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X