Нови Технологии

НАСА дава $1 млн. в състезание за марсиански робот

Владимир Владков

Инженери на НАСА искат хуманоидни роботи, помагащи на астронавтите, които ще живеят и работят на Марс, включително за изграждането на хабитати, отглеждане на храна и създаване на питейна вода.

Космическата агенция пусна във вторник регистрацията за отбори, които ще се състезават за награда от $1 милион в конкурса Space Robotics Challenge (Конкурс за космическа роботика).

Конкурсът цели стимулиране разработката на роботи, които могат да работят в суровата среда на Червената планета и затова са им нужни сила, издръжливост, прецизност и автономност, така че да се полезни на човешките си „съратници“.

Квалификационният етап ще стартира в средата на септември и ще приключи в средата на ноември. Отборите, които преминат този първоначален етап, ще се състезават на финалите следващия юни (2017 г.).

Състезанието ще бъде проведено във виртуална среда, с помощта на софтуерни, а не на реални роботи. Виртуалните системи ще трябва да се справят с последиците от пясъчна буря, която би повредила Марсианският хабитат на хората, според НАСА. Печелившите системи ще трябва да се справят с 3 основни задачи – да задействат комуникационна антенна чиния, да поправят соларен панел и да спрат изтичане от хабитата.

„Прецизната и умела роботика, способна да работи при закъснение на комуникациите, може да се ползва при космически полети и наземни мисии до Марс, както и на други места при опасни и сложни задачи, които ще са от критично важно решение при подкрепата на нашите астронавти, каза Монси Роман, програмен директор на Centennial Challenges на НАСА. - НАСА и нашите партньори са убедени, че обществеността ще отговори на това предизвикателство и сме много развълнувани да видим какви иновативни технологии ще ни предложат.“

Всеки състезаващ се отбор трябва да създаде виртуален хуманоиден робот по модела на НАСА Robonaut 5 (R5), който да се заеме със симулираните задачи. Robonaut 2, 130-килограмовият хуманоиден предшественик на R5, работи на Международната космическа станция от 2011 г. досега. Той започна мисията си без крака и бе монтиран на стационарна база.

През 2014 г. НАСА достави чифт крака, които бяха прикрепени към Robonaut 2. Очакванията бяха, че роботът, на когото бяха поверени предимно „слугински“ задължения като почиствания, някой ден ще може да се ползва за по-важни задачи, дори за работа извън космическата станция, както и да предпази хората да не извършват толкова много разходки в Космоса.

Хуманоидният робот, който ще работи на Марс, ще взаимства дизайна от Robonaut 2.

НАСА отбеляза, че в роботите на Земята се използват хидравлични системи. Това няма да е удобно за системи в Космоса заради мразовитите температури. R5 например ползва високотехнологични ластици вместо хидравлика.

НАСА ще призове състезаващите се отбори да мислят нестандартно и да намери нови начини за изграждане на по-добри роботи.

Всеки успешно създаден софтуер по време на конкурса може да бъде зареден в различни роботизирани системи на НАСА, включително в Robonaut 2 докато е на Международната космическа станция, но и в нови роботизирани машини.

Космическата агенция организира състезанието заедно с Космическия център в Хюстън, Космическият център Johnson и NineSigma, глобална консултантска фирма в областта на иновациите.

Български ученици редовно участват в друго състезание на НАСА - Space Apps Challenge. В миналогодишния конкурс на финалите участва и българският проект за умна ръкавица „VALKYRIE“, оценен като най-добро използване на хардуер за 2015 г. Ръкавицата Valkyrie е проектирана така, че потребителят, който я използва, да се чувства удобно докато управлява телевизор, променя температурата в дома, следи различни индикатори на човешкото тяло при спортни тренировки и много други приложения.

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X