Нови Технологии

Носимата електроника на Олимпиадата в Рио

Владимир Владков

Олимпийските игри в Рио през 2016 започнаха, но освен рекорди, валят и технологични изненади. Атлети ползват разнообразни джаджи, които да им помогнат да тренират и да запазят формата си – от дисплеи над главата за колоездачи до тракери за скокове, ползвани от волейболен отбор. Ето няколко е-джаджи, използвани в Рио.

Смарт очила за колоездачи. Снимка: Solos.

Американските колоездачи и досега са носили смарт очилата Solos, тип Google Glass за атлети. Очилата разполагат с тънък дисплей над главата, който показва показатели като пулс, темпо на движение, изминато разстояние и ритъм. Данните се показват в реално време, така че колоездачите знаят дали се движат с планираното темпо. Очилата имат и вградени слушалки и могат да работят до 6 часа с едно зареждане.

Терапия на мускулите и ставите. Снимка: Lumiwave

Атлетите от гимнастическия отбор на САЩ ползват устройството Infrared Light Therapy на LumiWave, което облекчава малки болки на мускулите и ставите. Всяка от осемте жлеба излъчват инфрачервена светлина в тялото, която помага за подобряване на кръвоснабдяването и предоставя краткосрочно облекчаване на болката. Устройството е одобрено от щатската Администрация за храни и лекарства за временно облекчаване на мускулни болки и спазми и леки болки на ставите. Гимнастиците имат достъп до него в момента, а масовият потребител може да направи предварителна заявка за покупка на стойност $449.


Носимата електроника на Олимпиадата в Рио

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Жилетката на Ralph Lauren с олимпийските кръгове. Снимка: Ralph Lauren

Ако на церемонията за откриването на Олимпиадата сте видели, че жилетките на щатския отбор имат светещ флаг, не мислете, че започват „Игрите на глада“. Компанията Ralph Lauren е добавила „електролуминисцентни панели“, които ще осветяват пътя на атлетите, така че да не се загубят по пътя към Олимпийското село. Това облекло може да стане официална дреха за дискотеките след игрите.


Носимата електроника на Олимпиадата в Рио

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Тракер за скокове. Снимка:VERT

Носимата електроника предоставя аналитични данни, подпомагащи тренировките на атлетите. Волейболният отбор на САЩ ще ползва Vert Wearable Jump Monitor, който се закача на дрехите и следи колко високо и колко често скача всяка състезателка. Данните се пращат към приложение, което помага на треньорите да се уверят, че състезателките не се пренатоварват, тъй като това може да доведе до травми. Тракерът може да се ползва за баскетболни отбори и в други спортове. Продава се за $125.


Носимата електроника на Олимпиадата в Рио

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 Плащания с Visa. Снимка:Visa

Престъпността е един от големи проблеми на Олимпиадата в Рио, като няколко атлети вече бяха обрани, а страхът от кражбата на iPhone се увеличава. Visa предоставя пръстен за безжични плащания на атлетите като част от спонсорирането на игрите. Почукването с пръстена по съвместимия платежен терминал оторизиран плащането. Visa свързва и предплатени карти към гривни за плащания и смарт часовници като Swatch Bellamy.


Носимата електроника на Олимпиадата в Рио

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Samsung Gear VR Снимка:Samsung

И ако двумерното пространство вече не ви стига, можете да се опитате да гледате някои от събитията с шлем за виртуална реалност. За собствениците на Gear VR NBC предоставя 85 часа запис на „виртуална реалност“, които включват церемониите по откриване и закриване на игрите, състезания по баскетбол, гимнастика, бягания, гмуркания, бокс и фектовка. Съдържанието не е безплатно. Собствениците на Gear VR могат да гледат чрез приложението NBC Sports след като се абонират за кабелен пакет. BBC предоставя известно VR покритие чрез BBC Sport 360, което работи с Gear VR, както и с по-евтини модели за Android и iOS устройства. Не е ясно дали BBC отразяването ще е достъпно в целия свят, тъй като ТВ компанията обикновено обслужва само британската аудитория.


Носимата електроника на Олимпиадата в Рио

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Смарт термометърът на Kinsa. Снимка:Kinsa Health

Вирусът Зика уплаши доста хора, така че Kinsa, търсеща маркетингови възможности, подари термометър Smart Stick на щатските атлети. Температурата им се записва от мобилно приложение, както и други симптоми и здравословни параметри. Приложението има и функция за социална мрежа, така че спортистите могат да следят какво правят техните съотборници в Олимпийското село.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X