Нови Технологии

НАСА ще строи всъдеходa Mars 2020

Владимир Владков

НАСА е готова да разкрие окончателния дизайн и да започне изграждането на следващия марсиански всъдеход, който ще има задачата да търси за първи път доказателства за живот на Червената планета.

Космическата агенция обяви в петък, че планира да ускори изграждането на роботизиран всъдеход, който да изстреля през лятото на 2020 г. Той трябва да кацне на Марс през февруари 2021 г.

Новият марсоход е проектиран да провери планетата за използваеми природни ресурси като кислород, който ще е нужен за бъдещите мисии на Марс, включващи и хора.

Всъдеходът Mars Curiosity, който работи на Червената планета от август 2012 г., търсеше доказателство, че планетата е могла някога да поддържа живот, дори в микробиологична форма.

Новият всъдеход ще предприеме следващата стъпка като ще търси доказателства за живот.

„Всъдеходът Mars 2020 е първата стъпка в една бъдеща кампания с няколко мисии, които ще върнат на Земята избрани и запечатани проби от марсиански скали и почви, каза Джефри Йодер, помощник администратор в дирекция „Научни мисии“ на НАСА. - Тази мисия бележи изключителен момент в „Пътешествието до Марс“ на НАСА. Тя трябва да определи дали някога на Марс е съществувал живот и да осъществим напредък по нашата цел - изпращане на хора на Червената планета.“

Новото превозно средство, неофициално носещо името Mars 2020, ще проучва района на планетата, в който учените от НАСА очакват древната среда да е била подходяща за микробиологичен живот.

Всъдеходът ще пробива скали, ще събира мостри и ще ги подготвя за обратния път към Земята като част от бъдеща марсианска мисия.

В опит да спести пари по този проект НАСА планира да използва дизайна на предшественика Curiosity. Всъдеходът Mars 2020 обаче ще има нов набор от научни инструменти. Всъходът ще разполага с два инструмента в новата си роботизирана ръка – единият ще търси белези на живот в миналото, а вторият ще определя дали трябва да се взема проба от почвата и скалите. Сред останалите инструменти на борда на всъдехода са такива, които ще анализират химическите, минерални, физически органични характеристики на пробите.

Всъдеходът ще има и научни инструменти, монтирани на неговата мачта, които ще осигуряват изображения с висока резолюция, както и 3 различни вида спектроскопия за характеризиране на скали и почва от разстояние. Тази информация ще помогне на учените да определят кои области роботизираният всъдеход трябва да проучи по-отблизо.

Отделен набор от датчици в мачтата и корпуса на всъдехода ще се ползва за следене на метеорологичните условия, а радар, проникващ под повърхността, ще има достъп до подпочвената геологическа структура.

Всъдеходът Mars 2020 ще разполага и с няколко тръби за съхранение на мострите от почви и скали. Според НАСА, 30 от тези хранилища на мостри, ще бъдат оставени на определени места, които по-късно да бъдат прибрани от специални мисии и върнати на Земята.

Учените искат да проучат мострите за доказателства за минал живот, но също така и за материали, които представляват евентуална заплаха за бъдеща марсианска експедиция

НАСА планира да изправи астронави на Марс след 2030 г.

Смята се, че роботите ще прокарат пътя за тези човешки мисии, като проучат средата и дори създадат хабитат и нужните резерви от вода и кислород.

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X