Нови Технологии

Робот измина миля, за да достави храна от ресторант

Владимир Владков

Роботите настъпват, те идват, на прага ви са.... Всъщност ви носят вечерята.

Компанията за доставка на готова храна Just Eat ще започне този месец да тества почти самоуправляващ се робот на Starship Technologies, използвайки го за разнасяне на поръчки до потребители в радиус от няколко километра от участващите в експеримента ресторанти във Великобритания.

Независимо от „военно-въздушното“ си име, Starship Technologies има амбиции долу, на Земята. Автоматизиране на логистиката в „последната миля“ между търговеца и потребителя, при цена на доставка около 1 лира. Тя планира да прави това с помощта на 6-колесен робот, който изглежда като „кръстоска“ между прахосмукачка Roomba и кутия за лед.

Роботът разучава пътя докато се движи с доста бързо темпо, като следи средата с помощта на няколко камери. Повечето време той избира свой собствен маршрут, като избягва препятствия и хора.

Той не е изцяло автономен. Оператор стои в офиса и е готов да му помогне с помощта на дистанционен контрол, например при пресичане на път или избягване на случайно препятствие, обясняват от компанията.

Товарното отделение на робота е заключено по време на прехода, а потребителите могат да го отключат, ползвайки мобилен телефон, когато пратката стигне до крайната точка.


Робот измина миля, за да достави храна от ресторант

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Starship Technologies тества роботите около офиса си в Гринуич, Лондон, от март насам, а сега е готова да разшири тестовете. Въпреки че централата на фирмата е в Лондон, инженерният екип е в Естония, в страната, където е създаден Skype. Това не е случайно: съоснователят на Skype Ахти Хейнла е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията.

Стартиращите фирми за доставка на храна Just Eat и Pronto.co.uk, германската компания за колетни пратки Hermes, германската търговска верига Metro скоро ще ползват десетки роботи на Starship Technologies, за да осъществяват доставки на големи разстояния от над 5 км във Великобритания, Германия и Швейцария.

Роботите се движат с около 6,5 км в час, затова доставките им отнемат до 30 минути, твърди компанията. Тези данни обаче са леко притеснителни за клиентите. С това темпо на придвижване клиентите ще се надяват товарното отделение да е добре изолирано, иначе изпратената топла храна може да пристигне при тях студена.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X