Нови Технологии

NASA и ръкавицата на GM осигуряват роботизирани ръце

Владимир Владков

Роботизирана ръкавица, разработена съвместно от НАСА и General Motors, ще бъде използвана за улесняване на работници във фабрики, като намали умората им и предпазва от наранявания.

Наречена RoboGlove, захранваната с батерия ръкавица първоначално бе създадена като част от 9-годишните усилия за изграждане на Robonaut 2, хуманоиден робот, които живее и работи на борда на Международната космическа станция.

Сега GM работи съвместно с Bioservo Technologies AB, шведска компания за медицински технологии, с която ще продължи да разработва роботизираната ръкавица, така че тя да бъде използвана и в нейните производствени съоръжения.

Ръкавицата е проектирана така, че да усилва силата, която прилага човек обикновено. Снабдена с датчици и медицински стави и сухожилия, ръкавицата би трябвало да намали умората на ръцете и китките, която започва да се проявява няколко минути след като човек започва да ползва даден инструмент.

„Съчетавайки най-доброто от трите свята - космическите технологии от НАСА, инженерингът от GM и медицинските технологии от Bioservo - в нова индустриална ръкавица може да постигнем промишлен мащаб при използването на технологията“, каза Томас Уорд, главен изпълнителен директор на Bioservo Technologies.

Уорд нарича RoboGlove грамадна стъпка към използването на мека екзоскелетна технология.

Според GM, един ден ръкавицата може да се ползва в здравеопазването, както и за други индустриални приложения. GM например планира да стане първата компания, която ползва ръкавицата. Тя ще започне тестове с нея в своите производствени предприятия. Автомобилният производител е правил ранен тест на ръкавицата, преди да започне да работи с Bioservo за създаването на роботизирани ръкавици, които да паснат на различни ръце и да решават и други проблеми освен този с умората.

Bioservo пък планира да произвежда и продава ръкавицата на други компании.

Robonaut 2 бе изпратен на Международната космическа станция с космическата совалка Discovery през февруари 2011 г.

Роботът първоначално бе доставен в космическата станция без крака, но със със стойка за монтиране. Фокусът му бе да поеме част от по-досадните ежедневни задачи като чистенето например, които хората на станцията изпълняваха. През 2014 г. роботът се сдоби и с крака.

Един ден учените от НАСА се надяват, че хуманоидните роботи, създадени да ползват човешки инструменти, ще могат да се справят със задачи, които трябва да бъдат изпълнени извън космическата станция, предпазвайки хората от опасни разходки в открития Космос.

„Ако говорите за еволюцията на съвместната работа на хора и на роботи, то тези неща изглеждат възможни днес, каза още през 2011 г. Крис Вердеян, електроинженер от проекта Robonaut на НАСА. - Това е голяма стъпка в еволюцията на сътрудничеството между хора и роботи.“

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X