Нови Технологии

Заявките за Tesla Model 3 превръщат колата в iPhone на автоиндустрията

Владимир Владков

Бъдещият електромобил на Tesla - Model 3, грабна въображението на потребителите. След пускането на предварителните поръчки миналия четвъртък заявките за колата надминаха сумата от $9,6 милиарда.

„Това е изумително и не мисля, че нещо подобно се е случвало в автомобилна индустрия въобще“, каза Игъл Джулиесен, директор анализи на инфоразвлекателни системи в анализаторската фирма IHS Automotive. - Tesla Model 3 е iPhone-ът на автомобилната индустрия по отношение на предварителните поръчки.“

В събота вечер над 276 000 човека дадоха по $1000, за да си запазят 4-вратия седан, чиято базова версия ще струва $35 000, според шефът на Tesla Илън Мъск. Това означава, че Tesla получи $276 млн. без да е доставила и една кола. Model 3 ще започне да се доставя след средата на 2017.

Tesla Model 3

Вчера Мъск обяви в Twitter, че апетитът на потенциалните купувачи расте. „Изчакайте да видите истинските системи за управление в тройката. Те ще приличат на космически кораб“

Той добавя, че средната цена за Model 3 в някои „среден клас опции“ ще е около $42 000.

Мъск отбеляза още, че Tesla ще трябва да преосмисли „процеса на производството“. Той планира да пусне в сряда нова порция предварителни поръчки.

По време на импровизирано пресконференция в неделя Мъск каза, че окончателният дизайн на колата все още не е готов и че предницата и цялостният контур на колата ще претърпят известно изчистване.


Заявките за Tesla Model 3 превръщат колата в iPhone на автоиндустрията

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Model 3, поглед отзад.

Задната седалка на колата ще се сгъва, позволявайки на пътниците да спят на нея, като задвижването на Model 3 ще бъде на задната ос. Ще има и версия с два мотора и задвижване на всички колела, която ще струва около $5000 под цените на днешния седан на Tesla Model S.

„Дори версията със задно задвижване ще има добро сцепление върху лед благодарение на бързоускоряващият въртящ момент на двигателя на Tesla“, написа в Twitter Мъск.

Model 3 може да измине до 215 мили (346 км) с едно зареждане, а ускорението от 0 до 100 км/ч е за под 6 секунди. За сравнение стартовият модел на Mercedes C-class вдига 100 км/ч за 6,3 секунди.

Една от уникалните функции на бъдещия електромобил е липсата на панел с инструменти на таблото. Единствата информация за шофьора ще е идва от 15-инчов сензорен екран, монтиран в средната част.


Заявките за Tesla Model 3 превръщат колата в iPhone на автоиндустрията

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Поглед към интериора на Model 3 с неговата 15-инчова инфоразвлекатална система.

С нарастване на предварителните поръчки анализаторите започнаха да спекулират с тезата защо Model 3 е толкова желан.

Model 3 има вид на луксозна кола, като в същото време е „зелена кола“, каза Джулиесен.

„Известните ни вече характеристики са много добри – пробег, ускорение, автопилот, безжично обновяване, добавя анализаторът. По принцип моделите на Tesla са първите софтуерно дефинирани коли, които се обновяват и стават по-добри с времето.“


Заявките за Tesla Model 3 превръщат колата в iPhone на автоиндустрията

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Поглед отгоре към стъкления покрив на Model 3.

Стартовата цена на Model 3 е малко по-висока от тази на средната продажна цена на новите коли в САЩ, допълва Джулиесен. „Мъск е свършил майсторски работата си при позициониране на продукта и по това може да се сравнява само със Стив Джобс“, допълва анализаторът.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X