Нови Технологии

Panasonic ще инвестира $1,6 млрд. във фабриката Gigafactory на Tesla

Владимир Владков

Засилвайки поетия ангажимент за подкрепа на литиево-йонната акумулаторна технология за електромобили и домове, Panasonic Corp. обяви, че ще инвестира до $1,6 млрд. във фабриката Gigafactory на Tesla Motor.

Инвестицията в съоръжението, което се изгражда до град Рино в щата Невада и се очаква да струва около $5 млрд., е опит да Panasonic да „циментира“ своето бъдеще в автомобилната електроника, каза президентът на японската компания Казухиро Тсуга пред репортери на CES 2016.

Литиево-йонният акумулатор на Tesla Model S. Снимка: Tesla

През 2013 г. Panasonic разшири споразумението от 2011 г. за снабдяване на Tesla с литиево-йонни акумулаторни клетки, подходящи за автомобили. Panasonic увеличи доставките си до почти 2 милиарда клетки в рамките само на 4 г.

През миналата година Panasonic заяви, че ще помогне на Tesla да изгради своята Gigafactory. Tesla планира да ползва Gigafactory за създаване на акумулатори, които да съхраняват енергията, генерирана от соларни панели, инсталирани от домакинства и фирми. Основателят на Tesla Илън Мъск е председател и на SolarCity, инсталатор на такива панели.


Panasonic ще инвестира ,6 млрд. във фабриката Gigafactory на Tesla

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Домашният акумулатор на Tesla, бяла вертикална кутия с червен етикет, бе инсталиран пилотно в 330 домакинства, предимно в Калифорния.

Panasonic участва активно в разработката на фотоволтаични клетки – основата на соларните панели. През октомври поделението й Eco Solutions обяви, че пуска на пазара най-мощният фотоволтаичен панел в света.

Новият прототип на соларен панел предлага ефективност на преобразуване на слънчевата енергия от 22,5% за модул с търговски размери. Прототипът е бил изграден с помощта на соларни клетки, базирани на технология за серийно производство, каза тогава Panasonic. Това постижение (поне на теория) позволява на Panasonic да подобри предишния рекорд на SolarCity за най-ефективен соларен панел в света.

SolarCity постигна ефективност от 22,04% на панелите, които започна да произвежда миналата есен.


Panasonic ще инвестира ,6 млрд. във фабриката Gigafactory на Tesla

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Строежът на фабриката Gigafactory на Tesla близо до Рино, щата Невада

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X