Нови Технологии

Умните уреди на CES: Фантастични хладилници и прислужници роботи

Владимир Владков

Всеки януари компаниите за битови електроуреди идват в Лас Вегас, за да покажат най-амбициозните си опити да направят дома по-умен и по-високотехнологичен. Някои от тези шантави иновации за дома, като хладилника Family Hub на Samsung, ще излязат на пазара още тази година, а други, като интерактивния кухненски плот и вградена в мивката миялна машина, са концепции, а не реални продукти. И макар че някои от тези продукти изглеждат малко смешно днес, след няколко години ще са силно желани. Хладилник, който поръчва хранителни продукти вместо вас, ще нещо напълно нормално.

Представянето на електроуредите на Samsung на CES винаги е било съпътствано от доста слухове и рекламен шум, тъй като компанията се опитва да остане на върха по отношение на функционалността. Тази година не бе по-различна. Хладилникът Family Hub има 21,5-инчов дисплей за получаване на обаждания и текстови известия, за проверка на срещи в календара, за поточна музика, пазаруване и поръчка на хранителни продукти, както и за огледално копиране на екрана на смарт телевизора на Samsung. Направо няма да искате да се отделите от своя хладилник, което може да се отрази негативно на теглото ви.


Умните уреди на CES: Фантастични хладилници и прислужници роботи

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Ако някога сте искали робот да ви е личен прислужник, то Haier uBot е един от най-забавните. Haier е проектирала робота за своята свързана домашна платформа uHome, достъпна само в Китай, а това предизвика ревност в останалите посетители. uBot е не само прелестен – роботът с големина половин 0,5 литра може да изпълнява задачи като да включи осветлението преди да стигнете до вратата, очите му представляват камери за сигурност, така че може да пази и дома ви. Той дори танцува, как да не се влюбиш в него?

Роботи от всякакъв вид можете да видите на повечето щандове на CES 2016. LG се завърна на щатския пазар на прахосмукачки със своя HomBot Turbo+, подобна на Roomba машина, която ползва 360-градусови камери, за да създаде карта тип „уголемена реалност“ на вашата къща. Можете да видите картата и да посочите областите, които искате HomBot да почисти чрез приложението LG SmartThinq, а роботът се учи, докато чисти, така че няма да се удря в столове или в домашни любимци. Подобен на uBot е LG HomBot, който има камери, които усещат движение и пращат предупреждение със снимка на онова, което смята за престъпно действие. Той може и да не е толкова полезен при обир, но поне ще имате снимково доказателство.


Умните уреди на CES: Фантастични хладилници и прислужници роботи

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Всяка година Whirlpool представя своята визия за интерактивната кухня от бъдещето – концептуална кухня, която компанията проектира специално за CES. Тази година Whirlpool е измислила кухненски плот, който може да покаже хранителното съдържание на вашата храна на интерактивна дъска, която е интегрирана и с камерата в бебешката стая, и с приложенията за проверка на прогнозата за времето. Whirlpool показа и по-практични иновации, вградена в мивката миялна машина, която измива малко количество съдове и не ви се налага да зареждате голямата машина.

Бъдещето изглежда светло и доста „мързеливо“, особено ако технологиите поемат част от домакинските ви задължения.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X