Нови Технологии

Renault Nissan планира 10 автономни коли до 2020 г.

Владимир Владков

Renault Nissan планира да пусне 10 коли през следващите 4 години, които да разполагат с технология за автономно шофиране.

Автомобилите ще са достъпни в САЩ, Европа, Япония и Китай и ще бъдат серийни, за масовия пазар на достъпни цени, заявиха от компанията в четвъртък по време на изложението CES 2016.

Автономната технология е гореща тема в автомобилната индустрия и повечето големи автомобилни производители са обявили проекти в тази област или вече разработват усилено технологията. Крайната цел е създаване на самоуправляваща се кола, но се очаква това да отнеме поне още няколко години. Междувременно автономната технология ще се внедрява в колите на етапи.

Renault Nissan планира да добави функция „контрол на единично пътната платно“ в колите си още тази година, като това ще позволи шофиране без ръце по магистрали и в силно натоварен бавнопридвижващ се трафик.

През 2018 г. компанията планира да подобри системата, така че тя може да навигира между отделни платна на магистралата и автономно да избягва опасности, а до 2020 г. технологията ще е напреднала достатъчно, за да може да се справя в градските пресечки и при натоварен градски трафик, без намесата на шофьора.

През ноември на Токийския автосалон Nissan показа концептуален модел, който обединява електромобила на компанията с автономната технология. Концептуалният автомобил включва уникална LED лента около цялото автомобилно табло, която може да се ползва за съобщения до пешеходците. На една от снимките се вижда, че колата показва на пешеходеца, че го е „видяла“ и ще го изчака да пресече улицата.


Renault Nissan планира 10 автономни коли до 2020 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Концептуалният модел IDS на Nissan, представен на Токийския автосалон на 28 октомври 2015 г., съчетава електромобил и технология за автономно шофиране. Тук колата показва съобщение на пешеходците, с което им казва, че ще ги изчака да пресекат улицата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X