Нови Технологии

Колата на Faraday Future FFZero1 е електромобил на мечтите

Владимир Владков

Вижте внимателно Faraday Future FFZero1 Concept. Това не само е красива кола, това е не само бърза кола. Според „проектните й спецификации“ това е кола мечта:

  • 4 четириядрени мотора с обща мощност над 1000 конски сили
  • Вдига от 0 до 100 км/ч за под 3 секунди
  • Максимална скорост над 320 км/час

Вижте тази кола, защото тя показва как електромобилите могат „да отстрелят“ традиционните автомобили с ДВГ по-скоро, отколкото се очакваше. Faraday Future не е само бърза кола за богати хора, въпреки че поне в първите няколко години това ще е така (според шефът на FF Ник Сампсън).

 

Концептуалният модел FFZero1 на Faraday Future вдъхнови много сравнения с Батмобил.

FF иска да прави електромобили за масовия пазар, точно като Tesla, но в идеята за заложени още повече пари, а няма търпение да се съобразява с бавния ръст на сегашните електромобили (дори най-добре продаващият се модел Nissan Leaf държи микроскопична част от целия автомобилен пазар).

Паралелът с Tesla не е случаен. Точно както Мъск стартира Tesla с личното си богатство, така и друг милиардер, тъпкан с кеш, доведе до раждането на Faraday Future преди 18 месеца. Faraday Future привлече много важни шефове от Tesla: Ник Сампсън, който бе директор на инженерния екип по колите и шаситата в Tesla, а сега е старши вицепрезидент във Faraday Future, отговарящ за инженеринга и научно-развойната дейност. Друг топ шеф е Ричард Ким, ръководещ дизайнерския екип, който има опит в същата дейност в електромобилите на BMW i3 и i8.


Колата на Faraday Future FFZero1 е електромобил на мечтите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Концептуалният модел FFZero1 на Faraday Future – поглед отзад по време на CES 2016

Снимката отзад на FFZero1 показва прозрачна централна перка и ауспусни отвори за някои от нейните вентилационни „аеро тунели“.

Също подобно на Tesla Faraday Future започва с нещо наперено (първата кола на Tesla бе направена в „черупката“ на модела икона Lotus Elise). Концепцията FFZero1 прилича на добре проектиран Батмобил (измисленият автомобил на Батман от комиксите), по-лъскав и малко по-нисък, но все още с много агресивен външен вид. В този необичаен екстериор са вградени „аеро тунели“, които помагат да се изтегли въздуха над батериите и да се подобри аеродинамиката. Виждали сме подобни елементи от дизайна в суперавтомобила Ford GT.

Външният корпус ще ползва въглеродни ниши и „олекотена композитна конструкция. Задвижващата система ще включва високопроизводително състезателно окачване и т.нар. от компанията FF „усъвършенстван динамичен контрол и векторно ускорение (едно от наистина удивителните неща в електромобилите е моменталното ускорение).


Колата на Faraday Future FFZero1 е електромобил на мечтите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Променливата платформена архитектура на концепта FFZero1, поглед отвътре по време на CES 2016

Дори главният дизайнер на Faraday Future Сю Нюхаузър призна, че блестящо-белият интериор на FFZero1 не е типичен, но посочи, че е избран, за да символизира „чистота и екологичността“ на проекта.

Кокпитът изглежда безумно: ярко-бяло, сякаш някой ще го чисти непрекъснато, място само за един човек, който ще се излегне под 45 градуса и ще управлява колата, ползвайки полукръгъл волан, подобен на щурвала на самолет, оскъден комплект от цифрови дисплеи пред предното стъкло и дисплей над главата.


Колата на Faraday Future FFZero1 е електромобил на мечтите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Кокпитът на Faraday Future FFZero1 разполага с волан тип самолетен щурвал, както и с комплект цифрови дисплеи на нивото на предното стъкло.

По-голямата част от екстериора вероятно няма да се появи в нормалните серийни коли на Faraday Future, които компанията ще произведе по-късно, но повечето съществени машинни части вероятно ще присъстват. Faraday ще запази т.нар. архитектура на променлива платформа (Variable Platform Architecture), която ще улесни създаването на повече типове коли от една и съща основа.


Колата на Faraday Future FFZero1 е електромобил на мечтите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Целта на архитектурата Variable Platform Architecture Faraday Future е да се произвеждат електромобили по-бързо с помощта на същото шаси и създаването на повече различни модели.

Това прилича на стратегията на Ford „Световна кола“, чрез която компанията се опитва да наложи един базов автомобилен дизайн в целия свят. Тук обаче тя е още по-гъвкава. В зависимост от колата, която иска да проектира, FF може да промени акумулаторите или конфигурацията на мотора, размера на колата, дори типа на трансмисията.

Снимката по-долу показва как при дизайна VPA акумулаторите ще бъдат разположени в долната част на колата, подобно на Tesla Model S, като така се спестява място и се създава нисък център на тежестта. Faraday все още не е предоставила данни за пробега на колата, макар че потребителите жадуват точно за тази информация.


Колата на Faraday Future FFZero1 е електромобил на мечтите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Faraday Future залага на своята архитектура с променлива платформа, която да й помогне да създава по-масови електромобили при по-кратък развоен цикъл. Отбележете, че отсека за акумулаторите е в долната част на шасито, което сваля надолу центъра на тежестта на цялата кола.

Теоретично вие можете да създадете и миниван електромобил на базата на същата платформа като FFZero1, просто сменяте рецептата. Това е истинското обещание на концептуалния модел на Faraday Future.

Едно от нещата, които Tesla има, а Faraday Future – не, е Илън Мъск. Лидер, който не само е богат, но има талант и способности да осъществи директно мечтите си, а не само да ги финансира. Шефовете в Tesla може да идват и да напускат, но докато Мъск е ангажиран с тази компания, Tesla ще се развива. Faraday Future може да пострада, ако Ник Сампсън напусне, а тя вече загуби своя гуру за „акумулаторите“, както писа Bloomberg.

Любителите на традиционните автомобили ще проучват скоростните спецификации на FFZero1, ще критикуват нейната аеродинамика или ще се подсмиват на претенциозния й кокпит. Може и да имат право на това, но ще пропуснат основното. Този луксозен автомобил се стреми да превърне една мечта в електромобил за всеки. Все още не сме достигнали до този етпа със сегашното поколение електромобили, така че има основания да сме скептични. Faraday има интересни нови идеи и както Илън Мъск вече доказа една мечта, подкрепена от пари и ум, има доста добри шансове.


Колата на Faraday Future FFZero1 е електромобил на мечтите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Този детайл показва името на FFZero1, нарисувано дискретно на задната броня на концептуалния електромобил на Faraday Future. Снимки Мелиса Риофрио

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X