Нови Технологии

Intel представи интелигентни решения за дронове и екстремни спортове

Computer World

Система за автономно избягване на препятствия по време на полет за дронове и чип за вграждане в сноубордове за детайлно предаване на представянето на състезателите на предстоящото състезание Winter X Games представи Intel по време на изложението Computer Electronics Show (CES) 2016.

Първата от двете разработки позволява на безпилотни летателни апарати автоматично да избягват препятствия. По думите на Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel, това е най-напредналата подобна система в индустрията. Според него тя ще струва на потребителите под 2 хил. долара. Първият дрон, който ще се възползва от нея ще е моделът Typhoon H на Yuneec.

Системата използва RealSense 3D технологията на Intel, която вече се използва с лаптопи, таблети и други устройства. С помощта на три камери, обикновена, инфрачервена и инфрачервен лазерен проектор, тя позволява на дрона да измерва разстоянията до обектите около себе си.

Компанията показа подобна разработка още миналата година. Според нейните разчети Typhoon H ще направи технологията достъпна за широк кръг потребители.


Intel представи интелигентни решения за дронове и екстремни спортове

© Computer World, Computerworld.bg

Друга технология, демонстрирана от Intel по време на изложението, ще позволява на зрителите на спортни състезания да следят представянето на състезатели, благодарение вградени чипове. По време на CES 2016 компанията показа нейните възможности,  вграждайки свои Curie чипове в BMX велосипеди. Първото реално използване на решението предстои на Winter X Games, които ще се проведат в САЩ по-късно през януари. Миниатюрни електронни устройства, вградени в сноубордовете на състезателите ще предават данни за изпълняваните от тях трикове, като височина на скоковете, скоростта и др.

Системата представлява ново приложение на концепцията Интернет на нещата, при която обикновени предмети от ежедневието биват екипирани със сензори и предават данни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X