Нови Технологии

Ford ще тества безпилотни коли в Калифорния през 2016 г.

Владимир Владков

Ford ще започне да тества напълно автономна версия на своя модел Fusion Hybrid по улиците в щата Калифорния през 2016 г., като това е поредният голям автомобилен производител, който ще тества технология за безпилотни коли на истински пътища.

Очаква се тестовете да се проведат близо до изследователския и развоен център на компанията в Пало Алто. Центърът отвори врати през януари тази година и събра над 100 изследователи, инженери и учени. Това е един от многото R&D центрове, отворени от големите автомобилни производители в Силициевата долина.

Прототипът на автономния Ford Fusion се отличава със своите 5 сензора LIDAR (light detection and ranging), монтирани на покрива. Сензорите имат лазери с въртящи се огледала, които има позволяват да изпълняват сканиране на района във всички посоки.

Повечето прототипи на автономни коли използват същите скенери и свързват снимките с база данни от предварително записани изображения, за да определят къде се намира колата във всеки момент.

Шефът на Ford Марк Фийлдс позира през автономния Fusion в научно-развойната лаборатория на компанията в Пало Алто, Калифорния.

Самоуправляващите се коли на Google вече са позната гледка по улиците на Пало Алто и в околностите на Маунтин Вю, където се намира нейният научно-изследователски център Google X. Според статистиката от края на септември автопаркът на Google от 73 автономни коли е най-големият, оторизиран от Министерството на МПС (DMV), но все пак не е единственият.

Tesla, чиято централа също е в Пало Алто, има лицензи за 12 коли.

Mercedes Benz разполага с третият по големина автопарк от 5 коли, следват Volkswagen, Delphi, Bosch, Nissan и Cruise Automation с по 2 коли за всяка компания. BMW и Honda има по един лицензира автономен автомобил в щата, според данните на DMV.

Ford вече е тествала технология за автономни коли в Mcity, бутафорен град, изграден от Университета на Мичиган, който изпълнява ролята на тестова постановка за безпилотните коли.

В Mcity колите могат да се пробват при различни настилки на пътя, включително бетонна, асфалтова, павирана и черен път, както и каране в две, три и четирилентови пътища. Монтирани са и най-често срещаните в града пътни знаци, светофари, кръстовища, велосипедни алеи, дървета, пожарни кранове, тротоари и устройства за контрол на движението.


Ford ще тества безпилотни коли в Калифорния през 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Ford ще тества безпилотни коли в Калифорния през 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Прототипът на Ford за автономен Fusion Hybrid по време на тестове на съоръжението Mcity в Мичиган.

Целта на центъра е да направи експериментите възможно най-реалистични и да даде възможност на автомобилните производители да тестват различни условия и маневри, без да се тревожат за други участници в движението.

Мартин Уилямс, IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X