Нови Технологии

Експлозивният ръст при триизмерния печат

Computer World

Всички са чували за триизмерния печат и знаят, че темата е повече от гореща. Едно сравнение на прогнозите на анализатора Wohlers Associates за 2013 и 2014 г. показва, че дори специалистите могат да бъдат изненадани от развитието в сферата. Според доклад на компанията от 2014 г., очакваният ръст в сферата до 2020-та ще е средно 31% всяка година, като в края на периода световният оборот ще бъде над 21 млрд. долара. По-интересното обаче е това, че тези данни представляват 130 на сто увеличение спрямо аналогичните прогнози на същата компания от 2013 г. Тогавашните данни предвиждаха световните приходи от 3D принтери да достигнат “само” 9,1 млрд. през 2020 г.

И това не е всичко – Wohlers, както и IDC, очакват все по-голяма конкуренция и стабилен спад при цените на машините през следващите години. По данни на IDC от края на 2013 г. очакваният среден спад на цените за периода 2011-2017 г. е 19 на сто. В Gartner очакват силно увеличаване на продажбите на достъпни машини (на цена до 2500 долара). Ако в момента техният дял е около 25 на сто, то до 2019-та той ще бъда над 40%.

Последното означава, че обикновените потребители ще могат да бъдат разглеждани като сериозна клиентска база. От Gartner oбаче считат, че голяма част от тези евтини устройства ще бъдат закупувани от училища и университети.

Използване на 3D принтерите

Първото оборудване за триизмерен печат, или т.нар. материалодобавно (адитивно) производство, е създадено през 80-те години на миналия век. Дълго време обаче възможностите и ценовата ефективност на технологията не бяха достатъчни, за да заинтригуват клиентите.

През последните години обаче ситуацията започна рязко да се променя. Според проучване на PriceWaterhouse Coopers (PwC) от 2014 г. над сто индустриални производители вече използват 3D принтери. По-голямата част засега експериментират с технологията или я използват за бързо изготвяне на прототипи на продукти.

Налице са обаче и трудности. Според анализатора бързото прототипиране е важно, но не е нещо, което ще изведе технологията на ново ниво на употреба, тъй като тези процеси обикновено представляват малка част от общите разходи за разработка на един нов продукт. Т.е. индустрията трябва да се насочи към “отпечатване” на по-функционални и завършени продукти или компоненти, чиито бройки да превъзхождат с много тези на прототипите.

Добри примери в тази насока има в областта на медицината. Налице са производители, които използват технологията за създаване на готови за употреба части за слухови апарати и зъбни шини.

Според PwC триизмерният печат ще се развива чрез развитие в три основни насоки:

  • машини и техники;

  • софтуер за проектиране и управление;

  • материали.


Съвременните продукти могат да бъдат разделени на две категории – скъпи машини, предлагащи по-широки възможности и евтини (любителски) такива. Напоследък обаче се забелязва тенденция по възникване на нова категория продукти. Тези машини се намират условно по средата между споменатите крайности и предлагат повече възможности на по-ниски цени.


Експлозивният ръст при триизмерния печат

© Computer World, Computerworld.bg

Също така нещо обичайно за съвременните 3D принтери е бавната работа. Създаването на изделия става чрез полагане един по един на стотици слоеве материал. Добавянето на повече работещи едновременно “глави” е един от очевидните начини за увеличаване на производителността. Този подход може да осигури и допълнителни възможности, като например полагане на субстанции с различен цвят.

Налице са и различни подходи за позициониране на печатащите глави. Популярен избор в момента са машините, които движат в различни плоскости отпечатвания обект и главата. По-перспективен обаче е подходът, при който се движат само главите. Според PwC тези машини имат по-голям потенциал занапред.

Материалите като основна тенденция

В началото на октомври 2015 г. Gartner публикува традиционните си технологични тенденции, които според компанията ще бъдат стратегически за бизнесите през 2016-та. След като включи триизмерния печат в топ предвижданията си за настоящята година, анализаторът леко измества фокуса при тенденциите си за следващата. Според Gartner ключов момент за 3D принтерите ще бъдат материалите.

Анализаторът очаква сериозно развитие в тази сфера. В момента машините могат да изграждат обекти, използвайки никелови сплави, въглеродни влакна, стъкло, електропроводимо мастило, електроника, лекарства, както и биологични

материали. Иновациите в тази насока определят търсенето на решения и им позволяват да намират пазари в нови сфери, включително аеро-космическата индустрия, производството на лекарства, автомобилната индустрия, енергетиката и др.

В Gartner очакват обхватът на материалите за триизмерен печат да спомогне за възприемането на технологията от страна на бизнесите през следващата година. По данни на компанията, ръстът на доставките в тази сфера ще бъде средно с 64,1% до 2019 г. Развитието при материалите ще доведе и до промени при производството и доставките.

В момента повечето машини работят с един единствен изходен материал. За създаването на по-използваеми продукти обаче машините трябва да могат да полагат различни субстанции в рамките на един цикъл на работа. Разбира се това е сериозно предизвикателство. В момента самите процеси на отпечатване се изграждат около “идеалния” материал, отговарящ на точно определен температурен диапазон и др. фактори. Съвременните машини използват топлина или светлина, за да стопяват или втвърдяват субстанциите, придавайки им търсените форми. Тези характеристики и свързаните с тях манипулации на практика изключват възможността за използване на други материали. Засега.

В свой доклад от PwC се допитват до специалисти за бъдещето в тази насока. Предложенията в тази насока включват машини с различни “глави”, като подобни предложения вече са налични на пазара. Сред достъпните технологии е такава, подобна на тази, използвана в обикновените мастилено-струйни принери. Въпреки че не може да работи с различни типове материали, тя може да смесва различни пластмаси за създаване на продукти с различна твърдост или прозрачност.

Допълнителна работа е необходима в посока създаване на машини, които могат да използват коренно различни материали в рамките на един цикъл на отпечатване. Според PWC, тези разработки засега са в много ранна фаза и първите продукти може да се очакват след пет или повече години.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X