Нови Технологии

Статия в Consumer Reports срина акциите на Tesla с 15%

Владимир Владков

Акциите на Tesla се сринаха с над 15% след като Consumer Reports обяви, че оттегля препоръката си за флагмана на компанията – електрическия седан Model S P85D.

Акциите на Tesla все пак успяха да да поскъпнат преди края на борсовия ден, но все пак стойността им е с 6,6% по-малко.

Публикацията за потребителските оценки на продуктите даде на електромобила, струващ $104 000, оценка „по-лоша от средното ниво“ в най-новия си доклад относно предвидима надеждност на новите коли.

Новата класация за надеждност, обявена първо в Детройт на срещата на Асоциацията на пресата за автомобили, контрастира рязко с първоначалната оценка на Consumer Reports за електрическия седан на Tesla.

През август изданието похвали Model S P85D, казвайки за него, че е „най-добрата кола“, която някога са тествали, като след тестовете на пътя й даде 103 точки от 100 възможни.

Инструменталният панел на Tesla Model S и инфо-развлекателният център.

„Колата постави нов лимит, така че ще трябва да променим скалата, по която оценяваме“, писа тогава Consumer Reports.

Изданието обаче промени своето ревю на колата, след като получи резултатите от проучване сред 1400 собственици на Model S, които съобщили за „множество детайлизирани и сложни болести.“

Собствениците се оплаквали от дрънкания, течове и проблеми с оборудването за зареждане, задвижващата система и дисплеи в централната конзола. Основните проблемни области са включвали задвижването, захранващото оборудване, оборудването за зареждане, гигантската централната конзола приличаща на iPad, скърцане и тропане на корпуса и люка.

Tesla Model S не е единствената мощна кола, която се свлече под средното ниво при оценяването на надеждността. Сред другите са BMW X5 и 5 Series, както и Chevrolet Corvette.

„Когато автомобилните производители пускат нова технология, било то инфо-развлекателна, трансмисия или вариации на двигателя, често това оказва вреден ефект върху надеждността на автомобила. Tesla е не само „детето плакат“ за новия тип електромобил с висока производителност и голям пробег, но тя добави и редица нови сложни вариации като актуализация на линиите за сглобяване, както и задвижване на всички колела тази година, пише Consumer Reports. - Така че не е изненадващо да се види, че продължават да изникват проблеми.“


Статия в Consumer Reports срина акциите на Tesla с 15%

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Акциите на Tesla преживяха бурен ден след оценката на Consumer Reports за флагмана Model S P85D.

Въпреки оплакванията Tesla Model S P85D все още е начело в класацията на Consumer Reports за удовлетвореност на собствениците на луксозни коли, като 97% от хората, които притежават тази кола, казват, че биха си я купили отново. Второто място си делят Audi A7 и Lexus LS, чийто резултати са около 84%.

Участниците в проучването са се фокусирани върху специфични области в колата и са отбелязали, че повечето проблеми са свързани с въведените системи за контрол на климатика, за управлението и за окачването. Сред другите проблеми, отбелязани от собствениците, са неработещи чистачки, течащи помпи за охлаждане на акумулатора, повредени ключалки на багажника и др.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X