Нови Технологии

Д-р Цено Галчев получи президентския приз Джон Атанасов за 2015 г.

Computer World

33-годишният специалист по микроелектромеханични системи д-р Цено Галчев е тринадесетият лауреат на президентската награда „Джон Атанасов“. Призът се присъжда за особени постижения в областта на компютърните науки. Д-р Галчев получи престижната награда на официална церемония в президентството на 5 октомври.

Президентските отличия „Джон Атанасов“ отличават ежегодно от 2003 г. насам изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред досегашните лауреати на високото отличие са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в различни направления на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика.

„Имаме млади учени на световно ниво и това ново поколение български учени е от изключително значение за бъдещето на България. Те притежават качествата да определят дневния ред в областта на компютърните технологии“, каза държавният глава Росен Плевнелиев, след като връчи призовете на името на Джон Винсент Атанасов. „За нас няма тайни в софтуерната индустрия. ИТ секторът е част от доброто име на България, защото днес сме световна сила“, каза Росен Плевнелиев.

Носителят на наградата за 2015 г. Цено Галчев е доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ. Научните му интереси са в областта на микро-електромеханичните системи (МЕМS). Това са полупроводникови структури, преди всичко на основата на силиция, съдържащи първичен преобразувател на неелектрична информация, наречен сензор и обработващата изхождащия от него сигнал интегрална схема.

Д-р Галчев създава микросистеми, които преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми. Разработената технология е патентована и поставя световен рекорд за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. Научната тема, по която работи в момента, е свързана с разработването на различни микросистеми с цел да се записват електрическите сигнали в мозъка, да се изучава неговата дейност, и в бъдеще да може да се стимулират и модулират неговите функции. По линия на тези проекти си сътрудничи активно с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) - БАН. Д-р Галчев е автор на 30 научни труда с повече от 340 цитирания. Д-р Галчев ще изнесе отворена лекция за широка публика утре (6 октомври) във Vivacom Art Hall от 17.00 часа, в която ще представи основните акценти от работата си.

Марин Шаламанов и неговият учител Петър Петров, както и ученикът Виктор Кирилов и преподавателят Красимир Асенов са носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” за 2015 г. През изминалата година те спечелиха челни места в някои от най-трудните международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.

За първи път през тази година конкурсът за отличията „Джон Атанасов“ включи и две нови категории: грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст, отличили се с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси, и грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти на създатели под 35-годишна възраст, и които адресират въпроси с обществена значимост посредством компютърните технологии.

Носител на грамотата “Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки” за 2015 г. е Христо Стоянов, студент първа година в Станфордския университет в САЩ. Той представя България в международното състезание Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) 2015 в категорията „Софтуерни системи“, а през 2014 г. влиза в топ 5 на писмени разработки на конкурса RSI.

Носители на грамотата на президента за проект с висок обществен принос за 2015 г. са Георги Държалинов и Станимир Ненов за създадената от тях платформа Privatami.bg. Проектът е със заложена социална функция, като основната му цел е да изгради правна култура в съзнанието на читателите си. Privatami.bg осъществява това, публикувайки практични статии на юридическа тематика.

Лого на конкурса за президентските награди

Лауреатите на всяко от отличията през тази година ще бъдат отличени с допълнителни награди от фондация “Америка за България”, SAP, Lenovo, София Тех Парк и WebIt. Целта на допълнителните награди е да разшири публиката пред която лауреатите ще могат да представят постиженията си, и да подпомогне по-нататъшното им професионално развитие:

  • Награда „Джон Атанасов“ – 10 000 лв., осигурени от фондация „Америка за България“;

  • грамота „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“ – екипът победител е от двама, за които съвместно WebIT и София Тех Парк осигуряват посещение на световната конференция WebIT в град Истанбул през месец ноември;

  • Грамота „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ – таблет Lenovo и участие в тренировъчния лагер на компанията SAP в град Барселона през месец ноември;

  • Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ –таблет за всеки от учениците и лаптоп за преподавателите, предоставени от Lenovo, както и участие на учениците в тренировъчния лагер на компанията SAP в град Барселона.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X