Нови Технологии

SolarCity създаде най-мощния соларен панел с 22% ефективност

Владимир Владков

SolarCity обяви днес, че е произвела най-ефективния в света соларен панел за покривни инсталации.

Фотоволтаичните панели са с ефективност над 22%, твърди компанията, което е със 7 процентни пункта повече от ефективността на средния покривен панел, която е до 15%.

„Новият панел на SolarCity генерира повече енергия на квадратен метър и събира повече енергия за една година, от всеки друг панел за покривни инсталации, които се продават в момента. Това ще е соларният панел, който ще се произвежда в най-големи количества в Западното полукълбо“, пише в изявление на компанията.

SolarCity се ръководи от главния изпълнителен директор на Tesla Motors Илън Мъск. Тя бе основана от Мъск и неговите братовчеди Питър Райв и Линдън Райв.

SolarCity каза, че ще започне да произвежда новите соларни панели в малки количества този месец в своята пилотна фабрика във Фриймонт, Калифорния, с капацитет 100 MW. Компанията планира да започне масово производство на панелите в своя завод с капацитет 1 GW в Бъфало, щата Ню Йорк.

1-гигаватовата фабрика ще произвежда от 9000 до 10 000 соларни панела дневно, когато заработи с пълната си производствена мощност, твърдят от SolarCity. Фабриката трябва да е готова в началото на 2017 г., казва говорителят на компанията Джонатан Бас.

Според SolarCity, новите панели са тествани от Центъра за тестване на възобноявема енергия и са показали 22,04% ефективност на ниво модул.

Новите панели произвеждат 30 до 40 на сто повече енергия от днешните модели, а разходите за производството им ще е същото – около 0,55 цента на вар, казва Бас. Панелите с размери 1,61 метра или 1,81 метра, в зависимост от модела, ще имат капацитет 355 вата.

Панелът на SolarCity работи по-добре от другите модули при високи температури, което му позволява да генерира повече енергия на годишна база от другите соларни панели със сравним размер.

Тайлър Огдън, анализатор от Lux Research, заяви, че твърденията на SolarCity за създаден панел с рекордна ефективност от 22,04% „са законни основателни“.

SunPower, също производител на високоефективни фотоволтаични клетки от кристален силиций, покривни керемиди и соларни панели, наскоро заяви, че е номер 1. Панелът на SunPower от серия X е с ефективност 21,5%, така че сега остава на второ място.


SolarCity създаде най-мощния соларен панел с 22% ефективност

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Соларни панели на SolarCity на покрива на жилищен дом

„Производителите непрекъснато подобряват своите производствени процеси и вероятноSunPower е в състояние да подобрява постепенно първоначално отчетената ефективност“, каза Огдън.

Производителите на соларни панели вдигат непрекъснато летвата на ефективността, внедрявайки подобрения и технологии, които им осигуряват „печалба“ от няколко десети от процента, добавя той.

Малките подобрения на ефективността увеличават добавената стойност на соларния панел, като му позволяват да генерира повече електрическа енергия през експлоатационния живот на панела.

„Постижението на SolarCity от панел с 22% ефективност е значимо, но още по-важно е твърдението им, че той ще произведе с 30-40 на сто повече енергия от стандартен панел със същия размер“, добавя Огдън.

Новите панели на SolarCity използват същите фотоволтаични клетки като тези в предишния модел, но инженерният екип на компанията е успял да „натика“ повече фотоволтаични клетки в същата зона и да ги подреди така, че да се минимизират енергийните загуби, каза Бен Ханг, старши вицепрезидент продуктов инженеринг в SolarCity.


SolarCity създаде най-мощния соларен панел с 22% ефективност

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Чудесно е да се работи върху технологията за соларни клетки, но понякога забравяме за „висящите по-ниско плодове“ или за по-малко фундаментални методи за подобряване на общата ефективност на продукта, каза Хенг. - В този случай това бе опаковането.“

SolarCity твърди още, че нейните панели не страдат от загуба на ефективност заради повишаване на температурите, поне не в такава степен, като останалите панели.

Това е твърдение, което преди това бе „монопол“ на тънкослойните модули, като тези, произведени от First Solar и SolarFrontier, каза Огдън. - Сега тази функция може да се ключов отличителен белег при избора на модел в страните с горещ климат.“

SolarCity очаква първоначално да инсталира нови панели на покривите на къщите и гаражите, на бизнес сградите, училищата и сгради на други организации, но моделите ще са идеално решение и за соларни полета на ВЕИ производители и други наземни инсталации.

От Solar Action Alliance, която обединява информации за екологични ползи от слънчевата енергия, дори са поставили онлайн калкулатор, който показва на всеки американец колко би спестил от монтирането на солрана инсталация.

Computerworld, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X