Нови Технологии

Електромобилът на Apple ще е готов през 2019, но няма да е безпилотен

Владимир Владков

Apple е „обещала“ да пусне свой електромобил на пътя след няколко години, пише в статия на в. Wall Street Journal.

В нея се твърди, че Apple е нарекла усилията за създаване на електромобил „ангажиращ проект“ и ще се стреми да достави първата флотилия от коли през 2019 г. За да ускори проекта с кодово име Titan, Apple е увеличила трикратно екипа, който работи по колата и той вече наброява 1800 служители. iCar ще комбинира експертизата на Apple в дизайна, батериите, сензорните технологии и интеграцията на хардуер и софтуер.

Шефове на Apple да дали зелена светлина на проекта след повече от година проучвания за приложимостта на електромобил с марка Apple. През миналата година главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обиколи съоръженията на BMW в Европа, а шефове на компанията се срещнаха с две правителствени групи в Калифорния. Не е ясно още дали Apple ще аутсорсне производството на своите iCar, както направи с iPhone. Повечето автомобилни производители притежават и управляват свои собствени фабрики.

Въпреки че Apple наскоро нае екип от експерти за работа върху безпилотна технология, срещна се с DMV, за да преразгледа разпоредбите за автономните превозни средства и обхвата на съоръженията за тестване, статията във в. WSJ твърди, че първата електрическа кола на Apple няма да бъде напълно автономна през 2019 г. Безпилотен автопарк на Apple, според статията, е по-дългосрочен план на базираната в Купертино компания. Миналата седмица водещият на токшоу Стивън Колбърт попита Кук дали Apple изгражда безпилотна кола.

„Ние разглеждаме редица неща сме решили наистина да влагаме енергията си в някои от тях“, отговори Кук. Като се имат предвид увеличаващите се доказателства, можем да предположим, че колата е само едно от тези няколко неща, в които Apple е решила да вложи енергия си.

Потенциално въздействие: Трябва ли да започнете да спестявате пари за електрическа iCar? Може би не. Въпреки че Apple е „натиснала“ педала на газта за изграждането на кола, много вътрешни източници са скептични към крайния срок 2019 г. Това е амбициозен проект, особено за компания с нулев опит в производството на кола освен софтуера за инфо-развлечения CarPlay. Дори Apple да сполучи да направи прототип изцяло проектиран и функциониращ, ще отнеме доста време, преди той да премине през регулациите за поведение на пътя и за безопасност. В. WSJ отбелязва, че това не би било неочаквано този проект да не успее да приключи през 2019 г.

Macworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X