Нови Технологии

Xerox се бори с фалшификатите с нови печатни етикети с памет

Владимир Владков

Xerox обяви днес два нови отпечатани етикети за опаковки, които могат да съхраняват 36 бита на презаписваема памет. Етикетите са предназначени за борба с фалшификатите и могат да помогнат на фирмите и държавните органи да защитават по-добре продуктите, които разпространяват.

Двата отпечатани електронни етикета, които Xerox нарича „отпечатана памет“, могат да събират и съхраняват информация за автентичност и условия на продуктите, съхранявайки до 68 милиарда точки от данни, казват от компанията.

Етикетите могат например да се ползват за определяне на това дали продуктът е оригинален и да се проследи как е бил обработван по време на дистрибуцията, казват от Xerox.

Памет на тънък филм, покриващ етикетите Thin Film.


Xerox се бори с фалшификатите с нови печатни етикети с памет

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Thin Film етикети с памет се печатат на хартиено руло.

„Това дава възможност да се гарантира интегритета на продукта от момента, в който той напусне фабриката, до момента, в който попадне в ръцете на потребителя“, казва Стив Симпсън, вицепрезидент на Xerox.

Други начини на употреба на презаписваеми данни във всеки етикет включват идентифициране дали повторното напълване на шишенце с лекарство е получило оторизация, дали е платена таксата за доставката или дали пакетът е преминал през оторизиран дистрибутор.

Етикетите с памет могат да бъдат сканирани с обикновен четец от смартфон. Ключовите функции за проверка на етикета ще работят офлайн, позволявайки защитено валидиране на обект или обработка, без връзка с Интернет.

Етикетите памет могат да съхраняват до 68 милиарда шаблонни комбинации, тъй като всяка двоична цифрова (0 или 1) може да бъде комбинирана в 2^2 или 4 състояния (00, 01, 10, 11). Когато има 3 бита, това прави 2^3 или 8 състояния (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111). При 36 бита са възможни над 68 милиарда възможни комбинация, обяснява Бил Къмингс, говорител на Thin Film Electronics ASA.

„На практика това означава, че относително малък брой битове може да се ползва за цифров запис на важна информация за етикетирания продукт при неговото движение във веригата за доставки и разпространителската мрежа, казва Къмингс. - Допълнително освен основната проверка „Да/Не“ за автентичност на продукта, битовете памет могат да проверят дистрибуционния канал и друга специфична за даденото изделие информация, като регионален код, гаранционна информация, история на обслужването и т.н., а това помага на марките и техните партньори.“

Xerox лицензира патентовата технология за печатна памет на Thin Film, норвежка компания. Xerox планира да произвежда печатна памет в своята фабрика в Уебстър, Ню Йорк.


Xerox се бори с фалшификатите с нови печатни етикети с памет

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Руло с Thin Film памет

Един от отпечатаните етикети с памет включва и криптографска защита чрез уникален криптиран отпечатан код, подобен на QR баркод.

„Традиционните методи за борба с фалшификатите като невидимо мастило, холограми и RFID етикети могат лесно да бъдат копирани или хакнати, а внедряването им често е доста скъпо, казват от Xerox. - Тази комбинация от отпечатана памет с криптиран отпечатан код създава едно от най-сигурните решения за борба с фалшификатите.“

През последните няколко години поделението на Xerox Palo Alto Research Center Inc. (PARC) и Thin Film са работили заедно върху съчетаването на цифровата криптография със смарт етикетите, базирани на адресируемата памет на Thin Film.

Макар че не разкри информация за цената на етикетите, Xerox каза, че те няма да са скъпи и ще са трудни за подправяне, тъй като всеки печат е уникално криптиран и може да бъде създаден само от оторизиран персонал. Освен това ключовите функции ще работят офлайн, позволявайки защитено валидиране на обект или процес.

„Да бъдем с крачка пред фалшификаторите е сериозно предизвикателство, което изисква безпрецедентно ниво на сигурност на все по-глобалния пазар, казва главният изпълнителен директор на Thin Film Дейвър Сутиджа. - Ние с удоволствие предоставяме на Xerox и неговите потребители още един защитен слой в битката срещу фалшификаторите от различни индустрии.“

Отпечатаните етикети с памет ще бъдат показани на Pharma Expo, конференция за фармацевтични операции и опаковки, която се провежда в Лас Вегас от 28 до 30 септември.

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X