Нови Технологии

Мястото на компютъра е в кухнята

Владимир Владков

Вестник Wall Street Journal разкри миналата седмица, че „десетки“ инженери на Amazon, работили по провалилия се FirePhone в лабораторията Lab126 в Силициевата долина, са били уволнени.

Това бе голяма изненада, но вестникът добави още нещо към бомбастичното заглавие. От 20-и абзац на статията изпадна следният невероятен факт:

„Все още се разработва компютър от висок клас за кухнята с кодово име Kabinet, проектиран да служи като хъб за свързания към Интернет дом и способен да изпълнява гласови команди за задачи като поръчка на стоки от Amazon.com.“

„Възприехме новината много сериозно. Причината е, че Amazon демонстрира визия и капацитет да бъде лидер в битовата електроника“, коментира Майк Елгън, редактор в Computerworld САЩ. Той добавя:

Имам Amazon Echo, цилиндричен обект, който е много лек и него има предимно говорители. Има също и микрофон и цялата електроника, необходима да се свърже към Интернет и да провежда звуци в двете посоки. От другата страна на Интернет връзката е подобен на Siri виртуален помощник с женски глас, наречен Alexa.

Alexa не е толкова умна колкото Google Now или толкова бърза, колкото цитирания Siri. Но тя има нещо повече от всеки друг виртуален помощник – нещо като материално тяло. Тъй като Alexa е вградена в хардуерно устройство, аз и жена ми спряхме да ползваме Siri и Google Now, изместени от Alexa. Синът ми и неговата жена разчитат също изключително и само на Alexa. Проста гласова команда към Alexa и това е достатъчно да включи или изключи осветлението в цялата къща.

Домашен уред е по-добро място за поставяне на гласово задействан виртуален помощник, в сравнение с телефона, таблета или компютъра. Amazon явно знае това, а Apple и Google не“, разказва Майк Елгън.

Той продължава с описанието: "Echo слуша през цялото време командата „Alexa“. Когато чуе името си, Alexa приема и обработва какво й кажеш по начин, който отговаря на нейните способности.

Занесох Echo в кухнята, където поисках от Alexa да настрои няколко таймера, да проведен няколко готварски разговора, да ми каже какво ще е времето, да изпълнява музика, да ме осведоми за последните новини, да поръча батерии... Alexa може да се ползва и за контролиране на домашната автоматизация с глас – не само осветлението, но и пръскачките, както и други системи.

Echo буквално е най-полезният уред в дома ми. Купчината приложения, които поддържат наскоро пуснатия от Amazon API интерфейс на Alexa, дори не са пипнати. Когато ползвам Echo, е ясно, че говорът в стаята е онова, което ще се случи с повечето взаимодействие човек/компютър през следващите години (Или в колата. Или в офиса.)"

Системата Kabinet на Amazon прилича на Echo, но с екран и по-бърза обработка, както и със способност да стартира приложения и да функционира като хъб на домашната автоматизация.

Истина е, че Amazon може да победи останалите в индустрията и да стане компютърната платформа на бъдещето.

Къде започва всичко?

Малко известен факт. Първият в света компютър за масови потребители е бил кухненски компютър. През 1969 г. един от продуктите за продажба в каталога Neiman Marcus, бе струващата $10 000 машина на Honeywell, наречена Honeywell Kitchen Computer. Това всъщност беше 16-битов миникомпютър, наречен Honeywell 316, но с кухненски приложения.

Потребителите на Honeywell Kitchen Computer трябваше да осъществят 2-седмичен обучителен курс. Входното устройство беше превключвател, а изходът – мигащи светлинки. Но имаше вградена дъска за рязане. Вероятно не са продали много бройки.

Защо кухнята е истинският център на дома?

Най-големите компании в Силициевата долина се борят от години за „бъдещето на всекидневната“. Приема се, че всекидневната е страхотно място за създаване на център за домашната автоматизация, защото вероятно вече имаме свързан с интернет телевизор, а може би и мощна игрова конзола.

Смятам, че това е погрешно предположение. Домашният автоматизиращ хъб би трябвало да е на същото място, където семейството обикновено се струпва в реални живот. В повечето домове това е кухнята.

В нашата къща това е първото място, на което отиваме сутрин и последното място, което посещаваме преди сън. Там хората се прегръщат, там изкарваме повечето време в приготвяне на храна и чистене. Това е нашият естествен хабитат.

Преди мобилните телефони много американски домове имах монтиран на стената телефон, до който често можеше да се види табло за календари, съобщения и напомняния.

Семействата дълго ползваха хладилниците като табло за съобщения, снимки, място, на което се закачат поздравителни картички за рожден ден, рисунките на децата, купони за отстъпка, покани, списъци за пазаруване и списъци с ежедневни задачи.

Тъй като хладилникът е в кухнята, а кухнята е мястото, където се случват много неща, то съвсем естествено това е най-интуитивното място, на което държим под око неща, които не искаме да забравим.

Кухнята все повече се проектира като помещение с нещо за сядане, често бар столове около един от ъглите, така че хората да седнат там и да ядат, да пият или просто да чатят. Някои нови домове включват комбинация от кухня и всекидневна.

Хората готвят повече, а много хора ядат повечето си храна на масата в самата кухня, вместо да я носят в трапезарията.

Когато хората влязат във всекидневната, те често го правят по специален повод – да говорят, да гледат телевизия, да играят видео игри или нещо друго. Там те изоставят домакинстката работа, задачите, графиците и всичко останало.

Ето защо именно кухнята е най-доброто място за семейния компютър.

Рецепта за домашна автоматизация, комуникации, пазаруване и информация.

Естественото поведение на хората показва, че кухните са де факто място за семейна комуникация, дисплеи, организиране и т.н.

Истина е, че кухните се ползват основно за съхранение и приготвяне на храна. Готвенето е дейност с интензивна употреба на данни, включително рецепти, инструкции, информация за съставки, измервания и други. Кухненският компютър може да предоставя всички необходими данни.

Когато приключите с готвенето, трябва да почистите. Това е досадно, така че хората искат да се забавляват, докато се занимават с чиниите. Кухненският компютър може да ви забавлява.

Когато използвате последния си червен пипер или откриете, че свършвате хартиените кърпи, желаете да поръчате още и те да бъдат доставени веднага. По-добре е да запишете какво ви трябва в списъка с хранителни стоки. A кухненският компютър може да се справи с вашето пазаруване, особено ако това е кухненски компютър на Amazon.

И накрая, когато говорим за домашна автоматизация , не говорим за тъпите уреди, които са станали интелигентни (почти). Повечето домашни уреди са в кухнята и много скоро ще видим масовото навлизане на интелигентни тостери, умни фурни, интелигентни миялни машини, умни миксери, всичко. A кухненският компютър може да служи като контролната зала за всички интелигентни уреди в дома ви.

Наскоро правих описание на умна готварска везна, които буквално взриви съзнанието ми. Тя се нарича Adaptics Drop Kitchen Scale за iPad. С две думи, везната комуникира чрез Bluetooth със специално приложение в таблета. Тази комбинация ви позволява да правите невероятни неща.


Мястото на компютъра е в кухнята

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Кухненска везна Drop с приложението за iPad. GetDrop.com

Adaptics Drop Kitchen Scale за iPad ви съпровожда стъпка по стъпка през целия процес на изпълнение на рецептата.

Можете да вземете рецепта и везната Drop ви превежда през целия процес на подготовката. Ако според рецептата ястието е за шестима, а ви правите ядене за двама, тя моментално ще промени количествата на всички съставки. Добавяте всичко в една купа според теглото. Тя знае точно кога да ви подкани да загреете фурната и други подобни неща.

А сега си представете, че вместо на iPad, везната взаимодейства с централния кухненски компютър. Освен това си представете, че всички ваши интелигентни уреди са свързани по сходен начин към едно и също приложение. Кухненският компютър може да задейства и да настрои фурната, ръководи ви през всяка рецепта, дава ви всичките таймери, за да осъществите замествания на съставките.

Представете си, че същият кухненски компютър ползва beacon технология. Може би знаете на базата на близостта на смартфоните на вашите роднини кой е в кухнята. Можете да оставите бележка за член от семейството, а компютърът ще я покаже и ще възпроизведе видеото или аудиото, когато той влезе в кухнята. (Ако детето ви се прибере от училище, ще види вашето съобщение, че в хладилника има оставен млечен десерт за него.)

И компютърът може да направи всичко това с гласова команда, подобна на Echo.

Сякаш именно това е включено в проекта Kabinet на Amazon. Но ако Amazon не създаде компютър специално за кухнята, то някой друг ще го стори.

Тъй като кухнята е перфектното място за домашния компютър.

Майк Елгън, Computerworld САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X