Нови Технологии

Квадрикоптерът на Sony ще снима строежи и ферми

Владимир Владков

Sony се насочи към парче от разрастващия се пазар на безпилотни самолети, показвайки новоразработени безпилотни летателни апарати (UAV) от своята току-що стартирало предприятие за дроноте Aerosense.

Освен самолет с вертикално излитане и кацане (VTOL), за който компанията съобщи миналия месец, Aerosense представи и квадрикоптер, който ще ползва камерата-обектив на Sony QX30.

Камерата, която прилича на обектив за огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR) и може да се свърже със смартфони, е прикрепена към „корема“ на квадрикоптера, откъдето ще прави снимки с висока резолюция.

Проектиран за употреба в градски райони като строителни обекти, квадрикоптерът AS-MC01-P тежи около 3 кг и може да лети в продължение на 15 до 20 минути с едно зареждане на батерията.

Той може да работи автономно, летейки в презентационната зона, и е оборудван с GPS, Wi-Fi и инерционна навигационна система. Той има и модул за високоскоростен пренос на данни, който ползва технологията TransferJet на Sony.

При презентацията в Токио Aerosense показа как снимка от камерата може да бъде превърната в 3D образ, показвайки за момент купчините чакъл на строителната площадка.

Другото летателно средство на венчър фирмата е AS-DT01-E – крилат дрон тип VTOL, който има роторна система, позволяваща му да лети като хеликоптер или като самолет. Предимството на крилатия формат е, че той може да лети с много по-голяма скорост от повечето невоенни дронове – с до 170 км в час в сравнение с високоскоростните квадрикоптери, летящи със 75 км/ч.

С тегло 7 кг той може да носи до 3 кг полезен товар и да работи поне 2 часа с едно зареждане на батерията.

Aerosense ще се насочи към корпоративните потребители, когато започне да предлага дрони за мониторинг, проучвания и инспекции следващата година.

Потенциалните приложения включват фотографиране на земеделска земя, минни обекти и планински райони, за да се проверят за щети след буря.

Sony иска да използва своите смартфон технологии като камери и мрежово ноу-хау, за да изведе Aerosense на върха. Sony Mobile Communications притежава точно 50% от венчър фирмата, а останалите 50% са в ръцете на токийската фирма за роботи ZMP, която създаде тази година роботизирана таксиметрова компания заедно с гиганта при мобилните игри DeNA.

Sony има ресурси в роботиката, които да я въведат по-бързо в бизнеса с дрони. Главният технически директор на Aerosense Котаро Сабе, който е работил за производителя на робота куче Aibo и на хуманоидния робот Qrio, като и двата проекта бяха отложени след като Sony спря своя бизнес с развлекателни роботи преди 10 г.

„Възможно е бъдещият растеж при смартфоните да е ограничен, затова трябва да се ангажираме и да инвестираме в нови бизнес възможности“, каза Хироки Тотоки, шеф на Sony Mobile Communications.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X