Нови Технологии

Facebook ще пусне свой дрон до края на годината

Владимир Владков

С размaх на крилата 42 метра той е почти колкото Boeing 737, но няма да вози пътници и ще тежи не повече от 450 кг. А в следващите няколко месеца Facebook се надява да го пусне в първия тестов полет. Това е дронът Aquila на компанията, продукт на повече от година работа на гиганта в социалните мрежи.

Неговата функция е не да хвърля стоки от облаците като дроните на Amazon, а да предоставя Интернет достъп на стотици милиони хора, които нямат възможност за такъв достъп в редица райони по света. Facebook се стреми да си сътрудничи с оператори и други компании, за да предостави свързаност, на потенциално по-ниска цена от типичната инфраструктура като кулите на мобилните оператори.

Aquila излиза от лабораторията Connectivity Lab на Facebook, създадена миналата година за развитие на нови технологии за разширяване на интернет достъпа. Компанията нае членове на екипа от британския производител на безпилотни самолети Ascenta.


Facebook ще пусне свой дрон до края на годината

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Дронът е само един от елементите в амбициозния план на компанията да подобри интернет достъпа. В него са включени също сателити и лазерни лъчи, пренасящи данни. Но дронът може би е един от най-величествените.

„Вижда ли сте тези малки квадрикоптери, ние не правим такива“, каза Джей Парик, глобален лидер на инженерния екип на Facebook.

Цялата повърхност на самолета е покрита със соларни панели. Това означава, че той ще стои във въздуха по 3 месеца на височина между 18 и 27 км. Тази височина е доста над тавана на пътническите авиолинии и над капризите на метеорологичните условия. Той може да предоставя интернет достъп на хора в радиус около 50 км, смятат от Facebook.

Facebook пуска и в момента умалени модели на самолета на височина до 120 метра. След наземното тестване, компанията вече е близо до изстрелването на Aquila за истински тестов полет, може би някъде на територията на САЩ, каза Парик.

Самият самолет ще получава интернет свързаност от космическа оптична комуникационна система, разработена също от Facebook. Лазерите ползват светлина, за да пренасят данни през пространството. В този случай лазерната система ще насочва тесен лъч от Интернет сигнал от самолета към земната повърхност.

Facebook твърди, че е достигнала до исторически момент при разработката на лазерната система. Тя е способна да изпраща данни със скорост десетки гигабайта в секунда. Тази скорост и дори по-висока е рутинна за оптичните влакна в центровете за данни. Но да се постигне това в космоса или във въздуха – досега това не беше правено, каза Яел Магуяр, инженеринг специалист във Facebook.

Със своя летателен апарат Facebook ще „нахлуе“ и в небето, в което се появяват все повече устройства, правени от други компании като Amazon и Google. Миналата седмица Amazon предложи високоскоростна магистрала за дронове.

Google разработва балони, които да насочат лъчи надолу с LTE сингали. Тези балони трябва да летят на височините, търсени и от Facebook – т.е. над 18 до 27 км. Компанията вече е пуснала поне стотина тестови балона, а скоро се очаква да изстреля още хиляди.

Инженерите на Facebook признават, че все още трябва да бъдат изчистени регулаторните проблеми, свързани с летенето на Aquila.

За Facebook присъствието на Google в стратосферата е важно. За да бъде изстрелян Aquila ще има нужда от хелиев балон, който да го изведе бързо над въздушните коридори за търговските полети, добавят инженерите на Facebook. Те обаче не казват дали Aquila ще се издигне над балоните на Google.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X