Нови Технологии

По-големи Google Glass за хирурзи и инженери

Владимир Владков

Google Glass изглежда се завръща, като се насочва сега към работното място с по-голям и по-бърз модел.

Поне така излиза от неотдавнашните формуляри, подадени от компанията до щатския регулатор FCC, и публикации в пресата, цитиращи източници, запознати с проекта.

Новото устройство, наречено GG1 в документите до FCC, ще ползва 5GHz и 2,4GHz WiFi заедно с Bluetooth LE, според статия в Droid Life.

Изглежда че версията „Enterprise Edition“ на Google Glass ще има по-голям дисплей тип призма и процесор Intel Atom, както и опция за външна батерия, пише сайтът 9to5Google, цитирайки източници, запознати с подобрените прототипи на устройството. По-бърза работа и по-добър живот на батерията са сред предимствата, осигурени от тези нови спецификации.

„Google Glass бе устройство, изпреварило времето си“, смята Реймън Ламас, директор проучвания в IDC.

Насочено предимно към масови потребители, първата итерация на устройството се сблъска с „бърза и остра“ враждебна реакция, отбелязва Ламас. „Това предизвика дълга дискусия, като изводът бе, че очилата не са готови за пазара и потенциално дори не са подходящи за масова употреба.“

Смарт очилата обаче имат значителен потенциал в корпоративна среда.

„Да вземем за пример инженер в авиационната индустрия или хирург в операционна зала, казва Ламас. - Очилата предоставят достъп до информация, която се появява пред очите ви, без да ползват ръцете си.“

За Google би било по-добре да се насочи към предприятията с новата версия, казва той, и ако публикациите са верни, проектът е стъпка в правилната посока.

Животът на батерията например трябва да се удължи спрямо първоначалната версия. „Последният път, когато проверих, средният работен ден е 8 часа. Трябва ви нещо, което да издържи през цялото това време“, казва шеговито Ламас.

Нужна е по-голяма зрителна площ, както и заякчен дизайн. „Първата версия бе твърде деликатна и чуплива“, казва той. Още по-важни обаче ще са приложенията. Иначе това ще остане великолепно парче от метал и стъкло“, смята Ламас.

Вероятно Google ще предприеме вертикален подход към своите корпоративни приложения, като предложенията ще са прекроени към производството, здравеопазването и други индустрии, предвижда Ламас.

Не на последно място „очилата трябва да са красиви, да придават стил на носещия ги. Така естетиката и ИТ ще се съчетаят в един продукт“, казва още анализаторът от IDC.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X