Нови Технологии

Технологии на Bosch ще влязат в миникомпютри за автономни коли

Владимир Владков

Bosch събира екип от технолози, които да разработят „по-мощни компютри“ за автономно шофиране. Проектът AMALTHEA4public, обявен днес, ще помогне на колите да работят с по-сложен софтуер, нужен за наистина автономните коли.

Създава се стандартизирана платформа за разработчици, които да работят с нея, други компании също могат да се свържат към платформата чрез свои развойни инструменти.

Новите коли в момента имат около 70 миникомпютъра, или вградени системи, които следят и регулират различни функции в автомобила.

За да станат колите по-автономни – от самостоятелно паркиране, което е налично в някои модели, до автономно шофиране, ще имат нужда от все повече софтуер.

Използването на няколко централни процесора (CPU), работещи паралелно, ще даде на миникомпютрите достатъчно мощ, тъй като са по-бързи от едноядрените системи, които обикновено се монтират в колите.

Паралелните изчислителни системи са в две форми – мултиядрени процесори и процесори с много ядра. Последните имат повече от 8 ядра, обещаваща нова технология за обработка на големи обеми данни в сравнение с мултиядрения хардуер, който се инсталира в типичния настолен компютър.

Групата AMALTHEA4public създава и методология, както и стандартизирана софтуерна платформа, която да гарантира, че вградените системи са проектирани по най-ефективен начин. Това означава разделяне на софтуера и разпределянето на задачите към различни ядра, вместо той да се изпълнява на многоядрени процесори.

Bosch се надява инженерите й да успеят да разработят ефективно мулти- и многоядрени системи за приложенията, използвайки тази платформа, базирана на отворения код Eclipse.

Групата планира да създаде проект Eclipse и общност, която ще подкрепя разработчиците и ще поддържа връзка между тях и след приключване на проекта.

„Това трябва да направи достъпни резултатите на AMALTHEA4public до по-широк кръг учени и да го наложи като стандарт за разработване на вградени мулти- и многоядрени системи", твърдят от компанията.

Вицепрезидентът на тайванския производител на чипове MediaTek наскоро призова автомобилната индустрия да се заеме активно със стандартите за Интернет на нещата (IoT), приканвайки ги да се включат в консорциума Open Interconnect Consortium.

Стандартите в областта на комуникационните технологии и съвместимостта между устройствата са основен „препъникамък“ в технологичната индустрия.

Много доставчици и производители могат да бъдат „обвинени“, че заемат колеблива позиция, ползвайки различни стандартизиращи групи за развитие на свои собствени технологии вместо да се придържат към една обща платформа.

Techworld.com

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X