Нови Технологии

Toyota, Nissan и Honda финансират мрежа от водородни станции

Владимир Владков

Toyota, Nissan и Honda обявиха днес, че ще увеличат усилията си да произвеждат повече автомобили с водородно гориво. Те ще работят съвместно и за изграждане на повече станции за зареждане с това гориво.

Трите японски автомобилни производители договориха ключовите детайли по съвместния проект за развитие на инфраструктура от станции за водородно гориво в Япония. Компаниите обещаха до $90 000 на станция, които да покрият строителните и експлоатационни разходи.

Honda, Nissan и Toyota обявиха или планират да пуснат коли с клетки за водородно гориво (FCV).

FCV ползват сгъстен водород, който след това се съединява с кислород и прекарани през електролит създават електричество. Електрическата енергия се ползва за захранване на електромотор. Във въздуха се изхвърля само водна пара.

В момента в Япония има само 23 станции за водородно зареждане, но се планират още стотици.

В САЩ и други страни също има съществени усилия за създаване на такива станции. В Калифорния например се очаква до края на 2016 г. да бъдат изградени 28 FCV станции и така в щата да има общо 48. Освен това Toyota си партнира с FirstElement Fuel за изграждане на станции за презареждане в Калифорния, както и с доставчика на водородно гориво Air Liquide за създаване на мрежа от 12 станции в щатите Кънектикът, Масачузетс, Ню Йорк и Род Айлънд.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X